back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρυθμίσεις για τη δραστική επιτάχυνση των νέων και των εκκρεμών συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Δύο ρυθμίσεις για την δραστική επιτάχυνση των νέων αλλά και των εκκρεμών συντάξεων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, η νέα διαδικασία συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί αμέσως μετά το Πάσχα, αφού προηγουμένως εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι οι οποίες θα προβλέπουν:

Την «σύνταξη- εξπρές» για τις μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις: Ο ΕΦΚΑ, θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τη σύνταξη σε τρεις μήνες, μέσω της άντλησης στοιχείων από το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Την «σύνταξη εμπιστοσύνης» για τις εκκρεμείς αιτήσεις: Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα λαμβάνουν υπόψη τους, όλα τα στοιχεία που θα τους χορηγούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι, ακόμα και αν δεν έχουν διενεργήσει τον απαιτούμενο επανέλεγχο.

Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι διττός: Αφενός μεν να καθιερωθεί μια διαδικασία ταχείας έκδοσης συντάξεων, αφετέρου δε να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο, καθώς η Αθήνα έχει αναλάβει σχετική δέσμευση προς τους θεσμούς.

Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις τον Μάρτιο, έφθασαν τις 75.000, με την οφειλή του κράτους προς τους δικαιούχους να εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια €.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες υπολογίζονται στις 120.000.

Έρχεται το ψηφιακό αρχείο

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου μηχανισμού έκδοσης συντάξεων, απαιτείται η μηχανοργάνωση του ΕΦΚΑ.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνει την ευκαιρία στον ΕΦΚΑ να ξεκινήσει άμεσα το καθοριστικό έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα προσφέρει ψηφιακή κάλυψη στο σύνολο του αρχείου του Φορέα, καθώς περίπου 10,7 εκατομμύρια φάκελοι παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η ψηφιοποίηση αφορά κυρίως τις Ημέρες Ασφάλισης πριν από το 2002, καθώς μετά από αυτή την χρονολογία, έχει τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική καταγραφή και αρχειοθέτηση.

Με το συγκεκριμένο έργο, που έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2023, ο ΕΦΚΑ θα αποκτήσει πλήρη ηλεκτρονική μορφή στον τομέα της καταγραφής των ενσήμων.

Ταυτόχρονα, το έργο αυτό θα εμπλουτιστεί και με την ηλεκτρονική διασύνδεση ανάμεσα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τον ΕΦΚΑ. Πρωτοβουλία, η οποία κρίθηκε αναγκαία από την διοίκηση του Φορέα, μετά και τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν πρόσφατα με την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για τα κορονοχρέη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι απαραίτητες δημόσιες προσκλήσεις για την έναρξη του διαγωνισμού.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα