back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν κοιτάζουν προς τα «αριστερά»

Διαβάστε επίσης

Οι δύο αντίπαλοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τα αριστερά, καθώς γλυκοκοιτάζουν τους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να κάνουν τη διαφορά στο δεύτερο γύρο, στις 24 Απριλίου.

Σίγουροι εκ των προτέρων ότι έχουν πάρει όσες περισσότερες ψήφους θα μπορούσαν να πάρουν από τα δεξιά τους, οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατίθενται στο πεδίο της αγοραστικής δύναμης, το θέμα δηλαδή που απασχολεί περισσότερο απ’ όλα τους Γάλλους.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει από την Κυριακή τις μετακινήσεις, επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στην ανατολική Γαλλία, την επομένη μιας περιοδείας του στο βορρά, σε περιοχές που ψήφισαν μαζικά στον πρώτο γύρο υπέρ της Μαρίν Λεπέν.

Καθώς δέχεται διαρκώς επιθέσεις αναφορικά με το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, ο απερχόμενος πρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος έδωσε χθες, Δευτέρα, ένα ισχυρό σινιάλο προς τους ψηφοφόρους, μισανοίγοντας την πόρτα για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια. Πρόκειται για μια αναπάντεχη παραχώρηση εκ μέρους του.

Για να κερδίσει την αναμέτρηση, ο Μακρόν, ο οποίος συγκέντρωσε την Κυριακή το 27,85% των ψήφων, πρέπει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους της αριστεράς. Σήμερα θα μεταβεί στη Μιλούζ και το Στρασβούργο, δύο πόλεις στις οποίες ήρθε πρώτος στις 10 Απριλίου ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνοντας το 35-36% των ψήφων (έναντι του 21,95% που έλαβε σε εθνικό επίπεδο).

Ο στόχος δεν είναι εύκολος

«Περιμένω να δώσει σημάδια ανοίγματος», λέει ο Ζαν Ματιέ, ένας αρχιτέκτονας που έδωσε την ψήφο του στον Μελανσόν και λέει πως θέλει στο δεύτερο γύρο «να ψηφίσει τον Μακρόν, παρόλο που δεν του είναι ευχάριστο».

Καθώς κατηγορήθηκε ότι ήταν υπερβολικά απών πριν από τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τις επισκέψεις και τις άμεσες επαφές του με τους ψηφοφόρους, κάτι που άλλωστε του αρέσει πολύ. Η προσπάθειά του πρόκειται να κορυφωθεί με μια μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανασφάλεια και τη φτώχεια και για την οποία είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ένα εκτεταμένο σχέδιο στήριξης.

Διαφορετικό το ματς ρεβάνς

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία λέει πως έχει διδαχθεί από την τελευταία μονομαχία της με τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές του 2017, κάλεσε ήδη από το βράδυ της Κυριακής τους ψηφοφόρους της δεξιάς, όπως και της αριστεράς, να «ενωθούν μαζί της», πλέκοντας το εγκώμιο ενός σχεδίου «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «προστασίας».

Η κόρη του ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα πολύ αυστηρή προεκλογική αφίσα με την επιγραφή «για όλους τους Γάλλους», συνεχίζοντας έτσι να «γυαλίζει» τη δημόσια εικόνα της.

Η υποψήφια, η οποία υποστηρίζει τη διατήρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, θέλει να προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση των θεσμών μέσω δημοψηφισμάτων και να εγγράψει στο Σύνταγμα την «εθνική προτεραιότητα» ώστε να επιτρέπεται «μόνο στους Γάλλους» να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα.

Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη μαντίλα στο δημόσιο χώρο και να τιμωρεί με «πρόστιμο» τους παραβάτες.

Στη διάρκεια μετακίνησής της χθες, Δευτέρα, στην κεντροανατολική Γαλλία, η Λεπέν, η οποία έλαβε 23,15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, επέμεινε, όπως είχε κάνει και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, στην αγοραστική δύναμη, η οποία έχει μειωθεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» ώστε να αντιμετωπιστεί.

Με τη στρατηγική της να βρίσκεται κοντά στους ψηφοφόρους και να προβάλλει κοινωνικά θέματα, ποντάρει στις ψήφους του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του κόμματός του «Η Ανυπότακτη Γαλλία», πριν από εκείνες του ανταγωνιστή της στην άκρα δεξιά Ερίκ Ζεμούρ.

Η Λεπέν κατήγγειλε σήμερα την «προδοσία» του Μελανσόν έναντι των ψηφοφόρων του, τους οποίους κάλεσε να μην δώσουν στο δεύτερο γύρο ούτε μία ψήφο στην ακροδεξιά υποψήφια, τη στιγμή που, σύμφωνα με την ίδια, ο Εμανουέλ Μακρόν εφάρμοσε «μια βίαια αντικοινωνική πολιτική».

«Λέω στους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν, γίνετε αληθινά ανυπότακτοι, (…) μην πάτε να σώσετε το κεφάλι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε μιλώντας στο κανάλι LCI ο εκπρόσωπος της υποψηφίας Σεμπαστιάν Σενί.

Για τον διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos Μπρις Τεντιριέ, «πρόκειται για ένα ματς ρεβάνς εντελώς διαφορετικό» απ’ ό,τι το 2017, όταν ο Μακρόν είχε κερδίσει με διαφορά την Λεπέν στο δεύτερο γύρο: «η αφίσα της αναμέτρησης είναι η ίδια και ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου η ίδια».

Στο στάδιο αυτό, οι ψηφοφόροι του Μελανσόν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν «σε ποσοστό 34% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, σε ποσοστό 30% υπέρ της Μαρίν Λεπέν, δηλαδή περισσότεροι απ’ ό,τι το 2017, και 36% θα μείνουν στο σπίτι», διευκρίνισε ο Τεντιριέ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα