back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης

Διαβάστε επίσης

Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Νεπάλ άφησε εξέπνευσε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης αφού ολοκλήρωνε μια επιχείρηση κατάβασης σε υψόμετρο 7.400 μέτρων στο όρος Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων. Ο 60χρονος ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μεγάλη σωματική και ψυχική προσπάθεια σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του, «δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400 μέτρα πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ υστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου».

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ο κορυφαίος Έλληνας αλπινιστής ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στη διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 των 8611 μέτρων .

Να πως ό ίδιος περιέγραφε την προσπάθεια του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM». «Μόνο κατά τη διάρκεια του final push, της τελικής προσπάθειας μέχρι την κορυφή δηλαδή, το σώμα «καταναλώνει» 40.000 θερμίδες μέσα σε μερικά 24ωρα… Σκαρφαλώνεις εκεί όπου πετούν τα αεροπλάνα. Μια τέτοια ανάβαση είναι μια πάλη με την ίδια σου την ύπαρξη, αφού ο εγκέφαλος σου στέλνει μήνυμα να επιστρέψεις πίσω, όταν αντιμετωπίζεις εκεί τις κακουχίες του βουνού. Είναι τότε που, πρέπει η αγάπη για το «παραπάνω» να υπερισχύσει αυτών των μηνυμάτων του σώματος».

Ο Αντώνης Σύκαρης ήταν μοναδικός Έλληνα που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων και είχε θέσει ως στόχο να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8000 μέτρων), ολοκληρώνοντας το λεγόμενο ορειβατικό Grand Slam, και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες αυτές τις κορυφές σε ηλικία άνω των 55 ετών.

Γεννημένος τον Μάιο του 1962, ίδρυσε το 1976 την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε ,με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. 

Ηταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe,  μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Είναι ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Ηταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam :

  • Everest 8.848m
  • Kangchenjunga 8.586m
  • Manaslu 8.163m
  • Lhotse 8.516m
  • Annapurna 8.091m

Συμμετείχε ως μοναδικός Έλληνας, στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2, 8.611m (7.450μ).

Η Αναστασία Σιμητροπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε τη θλίψη της με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

«Ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης δεν είναι πια μαζί μας. Η κορυφή Νταουλαγκίρι τον κράτησε κοντά της. Θα τον θυμόμαστε πάντα σε μια ψηλή κορφή και με την σημαία αγκαλιά.»

Αθήνα 984, Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα