back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ρ.σ. Στο Κόκκινο και της εφημερίδας Αυγή

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” και της Εφημερίδας “Αυγή” έπειτα από κάλεσμα της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ”.

Με σύνθημα “αναδιάρθρωση σημαίνει απολύσεις” οι διαδηλωτές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, έπειτα από “παρέμβαση” που είχαν κάνει στα γραφεία του Ομίλου των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 7 Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρουν, η “αναδιάρθρωση” που προωθείται στον όμιλο, θα φέρει απολύσεις εργαζομένων αλλά και εθελούσιες εξόδους.

Έχει προηγηθεί, μάλιστα, πριν δύο μήνες η μη ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου χαμηλόμισθης εργαζόμενης, για την οποία, μάλιστα, όπως σημειώνεται σε κείμενο που μοιράζεται στη διάρκεια της συγκέντρωσης, υπήρξαν διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναπροσληφθεί.

Αναλυτικά το κείμενο της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, “μπλοκάκηδων”, “μαύρων” ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ”:

“Εδώ και αρκετό καιρό, η λεγόμενη «αναδιάρθρωση» του Ομίλου των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ (ρ/σ Στο Κόκκινο – Εφημερίδα Αυγή), βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με α) ανακοινώσεις για περικοπές ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ β) ωμές απολύσεις και δεκάδες εθελούσιες, εκ των οποίων πολλές από αυτές εκβιαστικές γ) επιχείρηση κλεισίματος του καθημερινού φύλλου της Αυγής που απετράπη μετά από αγώνα των εργαζομένων, δ) απόπειρα λουκέτου στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (Θεσσαλονίκη & Πάτρα), ε) μετατροπή των ήδη επιβαρυμένων εργαζόμενων σε λάστιχα για να καλύψουν κενά που δημιουργούνται μετά τις απολύσεις και συνολική αβεβαιότητα για τη συνέχεια λειτουργίας των μέσων.

Διοίκηση και ιδιοκτησία φαίνεται να ακολουθούν ταυτόχρονα την πρακτική «βλέποντας και κάνοντας», δημιουργώντας εσκεμμένα ανασφάλεια και αναταραχή, κλίμα ασύμβατο με την όποια «αναδιάρθρωση» που θέλει την ανάπτυξη των μέσων.

Ούτε μήνα μετά τη μεγάλη νίκη των εργαζόμενων της εφημερίδας ΑΥΓΗ ενάντια στα σχέδια κλεισίματος του καθημερινού φύλλου και μετά τις «κάλπικες» διαβεβαιώσεις της διοίκησης – δια στόματος του γενικού διευθυντή Λευτέρη Αρβανίτη – προς τους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο, ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης δεν θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας του σταθμού, η λεγόμενη «εξυγίανση» ξεκίνησε και μάλιστα με απόλυση χαμηλόμισθης συμβασιούχου.

Αναλυτικότερα, το ΔΣ της LEFT MEDIA ΑΕ (Κόκκινο), πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάννης Δρόσος, -που υπήρξε γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί Τσοχατζόπουλου, ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε επικεφαλής της «Επιτροπής Εξυγίανσης» στην ΕΠΟ και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ- αποφάσισε στις 3 Φεβρουαρίου να μην ανανεώσει τη σύμβαση χαμηλόμισθης εργαζόμενης, την ώρα που κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του σταθμού, καθώς εργαζόταν ταυτόχρονα στη σύνταξη ειδήσεων και στο ελεύθερο ρεπορτάζ.

Οι διοικούντες προχώρησαν στην απόλυση, βαφτίζοντας την «λήξη συνεργασίας», επειδή η σύμβαση ήταν ορισμένου χρόνου και όχι αορίστου, λες και επιλέγουν οι εργαζόμενοι τι σύμβαση θέλουν και δεν τους επιβάλλεται από την εργοδοσία. Και κατά ειρωνικό τρόπο από μια εργοδοσία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει την ομηρία των συμβασιούχων οπουδήποτε αλλού, εκτός από τα μαγαζιά του.

Με σκοπό τον πλήρη αιφνιδιασμό των εργαζομένων και την αποφυγή αντιδράσεων που θα οδηγούσαν ξανά στο «πάθημα» της Αυγής η ανακοίνωση της απόλυσης έγινε μία μόλις ημέρα πριν τη λήξη της σύμβασης. Επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι ο μόνος στόχος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ραδιοφώνου και όχι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του μέσου, όπως δεσμευόταν η εργοδοσία σε προηγούμενο πρόγραμμα… εξυγίανσης, το 2018, το οποίο περιλάμβανε εκτός των απολύσεων και μεγάλες μειώσεις στους μισθούς.

Το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης δεν εξαντλείται σε μία απόλυση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η περικοπή ενός εκατομμυρίου ευρώ, τουλάχιστον, στη χρηματοδότηση των μέσων και μεταφράζεται, για την ώρα, σε 15 ακόμη απολύσεις που αφορούν και τα δυο μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κλείσιμο του περιφερειακού σταθμού Κόκκινο Πάτρας.

Σε κίνδυνο βρίσκεται και το μέλλον των εργαζόμενων στον άλλο περιφερειακό σταθμό του Κόκκινου Θεσσαλονίκης, με τη διοίκηση Αρβανίτη-Δρόσου να έχει προχωρήσει ήδη τα προηγούμενα χρόνια στο κλείσιμο του Κόκκινου Καβάλας και του Κόκκινου Ρόδου.

Την ίδια ώρα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ το καθημερινό φύλλο της οποίας διασώθηκε μετά από αγώνα των εργαζομένων και μαζική αντίδραση των αναγνωστών, βρίσκεται σ’ εξέλιξη νέα προσπάθεια απομάκρυνσης εργαζομένων, στους οποίους ασκούνται πιέσεις ν’ αποχωρήσουν με τηλέφωνα της διοίκησης. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν περάσει το κατώφλι της –εθελουσίας- εξόδου 12 εργαζόμενοι, αριθμός ο οποίος δεν κρίνεται ακόμη αρκετός για να μπει τέλος στην κατακρεούργηση του έμψυχου δυναμικού.

Εννοείται, φυσικά, ότι η απόφαση για συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους αφήνει απέξω τους παχυλούς μισθούς εκείνων που την εισηγούνται και των ανθρώπων που προστίθενται στην αυλή τους, χωρίς καν να έχουν σαφές αντικείμενο εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, την οποία επικαλείται η διοίκηση για να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις, αποφασίστηκε η πρόσληψη ακριβοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών, με αμοιβές που φτάνουν ακόμη και τα 3.900 ευρώ μεικτά. Εν μέσω της ίδιας συνθήκης αποφασίστηκε επίσης η ενοικίαση επιπλέον γραφείων για τη στέγαση των νεοπροσληφθέντων υπεύθυνων, τη στιγμή που λίγο καιρό νωρίτερα ο ραδιοφωνικός σταθμός και η εφημερίδα μεταφέρονταν σε κοινό όροφο στο Μεταξουργείο από τα κτήρια που βρίσκονταν νωρίτερα σε Ψυρρή και Ομόνοια αντίστοιχα, με σκοπό την απαλλαγή από τα διπλά ενοίκια.

Μετά τις δημόσιες καταγγελίες των εργαζομένων, τα έρημα μέχρι πρότινος διευθυντικά γραφεία άρχισαν να… δικαιολογούν την ενοικίασή τους γεμίζοντας από εργαζόμενους με αυξημένα καθήκοντα, οι οποίοι δούλευαν προηγουμένως στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους. Όλα αυτά όμως σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί το Καθημερινό από το Κυριακάτικο φύλλο της Αυγής, να δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες και να υπονομευτεί ακόμη περισσότερο η υπόσταση της καθημερινής έκδοσης.

Αυτό είναι και το «ευχαριστώ» προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας στους οποίους εκτός των άλλων οφείλονται δεδουλευμένα ύψους 600.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οφειλές που φτάνουν σε ορισμένους ακόμη και τα 13 μηνιάτικα.

Απέναντι σε αυτή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη –σε βάρος τους- κατάσταση οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Στο Κόκκινο προχώρησαν σε στάση εργασίας τις ώρες βάρδιας της απολυμένης κι οι εργαζόμενοι στην Αυγή βρίσκονται σ’ εγρήγορση, αποκαλύπτοντας συστηματικά τις μεθοδεύσεις της διοίκησης με στοχοποιήσεις συναδέλφων τους, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια απόλυσης και περαιτέρω επιχείρηση υποβάθμισης του καθημερινού φύλλου θα τους βρει ξανά απέναντι.

Με όπλο της τον εκφοβισμό η διοίκηση εμμένει στην απόφασή της για απόλυση, έχοντας την ‘ασφάλεια’ της εξουσιοδότησης απ’ το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ (13.01.2022) που προβλέπει να προχωρήσει «σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

Σήμερα μαθαίνουμε ποιες είναι αυτές, για το σύνολο του ομίλου. Απολύσεις κι επίδειξη δύναμης στους δημοσιογράφους που βγάζουν τη δουλειά, μοίρασμα του κρατικού κορβανά σε ημετέρους.

Για τους λόγους αυτούς συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα στους συναδέλφους και συναδέλφισσες μας και καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας ΑΥΓΗ και του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο 105,5, Δεληγιώργη 56-59 , πλατεία Καραϊσκάκη, την Τρίτη 12 Απριλίου, στις 18:00 για να σπάσουμε το κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Δεν θα αφήσουμε μόνη τη συναδέλφισσα. Ζητάμε άμεσα την επαναπρόσληψη της και να μπει τέλος στο σχέδιο περικοπών που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ”

 

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα