back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Tι δείχνει έρευνα της διαΝΕΟσις για τα πιστεύω των Ελλήνων, το 2022

Διαβάστε επίσης

12-04-2022

Τον βαθμό διαφοροποίησης των απόψεων των Ελλήνων, σε καίρια ζητήματα της εποχής, καταγράφει νέα έρευνα του ινστιτούτου διαΝΕΟσις, με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες- 2022».
Τα ευρήματα αποτυπώνουν κρατούσες αντιλήψεις, όπως και αλλαγές πάνω σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, στον απόηχο του πολέμου στην Ευρώπη, της οικονομικής ανασφάλειας και με την πανδημία διαρκώς παρούσα.

Η Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, κάνει λόγο για μια πανοραμική ακτινογραφία σε όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία.

«Κυρίαρχα συναισθήματα είναι η «ανασφάλεια» (28,8%) και η απογοήτευση (28,5%) ενώ έπεται ο θυμός.
Η πανδημία μας βρήκε επιβαρυμένους από την οικονομική κρίση και μας ταρακούνησε συνθέμελα. Νιώσαμε την απώλεια της ζωής, την έννοια του θανάτου. Πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση κι αυτό έχει επιφέρει και μεταβολή συναισθημάτων. Στο πρώτο λοκντάουν για παράδειγμα υπήρχε αισιοδοξία» ανέφερε.

Σε άλλο ερώτημα, το δημογραφικό αναδεικνύεται ως μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα, με τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία να ακολουθούν.

«Το δημογραφικό είναι ένα διαχρονικό και διαρθρωτικό πρόβλημα και στις μελέτες μας αναδείξαμε όλες τις παραμέτρους του. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και θέμα εν γένει του προηγμένου δυτικού κόσμου. Σε σχέση με το τι θεωρούμε πρώτη απειλή, σε ποσοστό άνω του 30%, είναι οι πόλεμοι κι οι συγκρούσεις» είπε η κυρία Μακαντάση.

Ειδικότερα όσον αφορά στο τελευταίο εύρημα, φαίνεται πως άλλαξαν δραματικά οι τοποθετήσεις των ερωτηθέντων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2022, μόνο το 13,3% των Ελλήνων θεωρούσαν τους πολέμους ως τη μεγαλύτερη απειλή, με την πλειοψηφία -τότε- να κρίνει ως σημαντικότερο κίνδυνο, την κλιματική αλλαγή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι οι απαντήσεις για την πανδημία.

«Μολονότι η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί δεκάδες θανάτους καθημερινά, μόνο ένα ποσοστό 2,2% από τους ερωτηθέντες, επέλεξε ως κυρίαρχη απειλή τις «ασθένειες-πανδημίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εντοπίζονται διαφορές και σε σχέση με τις αντιλήψεις για τους πρόσφυγες.
«Θεωρούμε τους πρόσφυγες ως κάτι καλό σε ποσοστό 55%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 στην ίδια ερώτηση το ποσοστό θετικών απαντήσεων, ήταν 40%».

Αλλαγή διαπιστώνεται και στις θετικές κρίσεις για τους Ρώσους, όπως και για τους Αμερικανούς.

«Τον Δεκέμβριο του 2016, οι Ρώσοι ήταν κάτι καλό για τους Έλληνες σε ποσοστό 77%. Μετά όμως την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό έπεσε στο 49%.
Για πρώτη φορά ωστόσο, καταγράφεται θετική προδιάθεση απέναντι στους Αμερικανούς, σε ποσοστό 49,3 %» υπογράμμισε η κυρία Μακαντάση.

Αξιοσημείωτες είναι κι οι διαφοροποιήσεις στην αξιολόγηση διεθνών προσωπικοτήτων.

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν γίνεται η προσωπικότητα που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες, στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, οι θετικές γνώμες για τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν υποχωρούν στο 19%, αντί 49%, που ήταν προηγουμένως.


Επίσης, περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν τη Γαλλία καλύτερη σύμμαχο της Ελλάδας κι ακολουθούν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί».

Σημαντικές αλλαγές επέφερε στην ελληνική κοινή γνώμη το κίνημα #metoo.

Όπως καταγράφει η έρευνα της διαΝΕΟσις κι επισημαίνεται στο σταθμό της πόλης από την κυρία Μακαντάση, «το 88% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν μεγάλο κι εκτεταμένο πρόβλημα τη σεξουαλική παρενόχληση… Ακόμη, συμφωνούν σε ποσοστό 52% με τους γάμους ομοφύλων με το 40% λέει «ναι» στην υιοθεσία παιδιών από εκείνους».

Για την θανατική ποινή, «το 51% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της για κάποια εγκλήματα. Οι θετικές κρίσεις σε αυτό το πεδίο συνιστούν μια διαχρονική τοποθέτηση στη χώρα μας, όπως και σε άλλες εντός της ΕΕ».

Ως σημαντικότερα προβλήματα των νέων σήμερα, καταγράφονται η ανεργία και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον, ενώ έπεται η κακή ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός αναπόσπαστου άγχους, ειδικά μετά την πανδημία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα