back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Στύλιος: Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς με το σβήσιμο χρεών ύψους 812 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, με σβήσιμο χρεών ύψους 812 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά χρέη τα οποία αφορούν κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως εξήγησε, επρόκειτο για δυνητικά χρέη και πλέον με τη συγκεκριμένη απόφαση δίνεται μια μεγάλη ανάσα στον αγροτικό κόσμο.

«Είχαν δοθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγρότες κι είχαμε ως χώρα καταδικαστεί από την Κομισιόν. Αυτή η ποινή δεν υφίσταται πλέον, επομένως, δεν θα πληρώσουμε τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά στην Ευρώπη για λόγους ανταγωνισμού. Δεν θα καταλογιστούν αυτά τα χρήματα. Πρόκειται δηλαδή για δυνητικά χρέη».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα χρέη δεν έχουν καμία σχέση με τις έκτακτες ενισχύσεις λόγω covid λέγοντας: «Για τις έκτακτες επιδοτήσεις λόγω covid υπήρχε προσωρινό πλαίσιο από την ΕΕ και με βάση αυτό δόθηκαν».

Πρόσθεσε δε πως «όποια απόφαση λαμβάνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να είναι σύμφωνη με το Κοινοτικό Δίκαιο. Θα λαμβάνουμε επιχορηγήσεις από την Ευρώπη μόνο όταν ακολουθούμε αυτό το Δίκαιο».

Για την έναρξη της διαδικασίας απογραφής αποθεμάτων δημητριακών και λιπασμάτων στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική, ανέφερε: «Υπάρχουν προβλήματα που έχουν προκύψει από την ενεργειακή κρίση και τα οποία έγιναν μεγαλύτερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινούνται σε τέσσερις άξονες.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

Για το αγροτικό ρεύμα: «Έχουμε κάλυψη στο 80% του ρεύματος της αγροτικής παραγωγής. Επίσης, όσον αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο, για πρώτη φορά, αυτή την εβδομάδα άνοιξε ειδική πλατφόρμα όπου μπορούν οι αγρότες να καταθέσουν τα τιμολόγιά τους ώστε να λάβουν έκπτωση στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Για το αγροτικό πετρέλαιο έχουμε αυτή τη στιγμή στην άκρη 60 εκατ. ευρώ».

Για τις ζωοτροφές: «Είναι στην άκρη ένα ποσό 45 εκατομμυρίων ευρώ και δίνουμε επιστροφή στους αγρότες το 2% επί του συνόλου του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς».

Για τα λιπάσματα: «Γίνεται μελέτη προκειμένου να δούμε προς ποιες καλλιέργειες πρέπει να στραφούμε για να επιδοτήσουμε. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου. Έχουμε εξαγγείλει ότι από το προσωρινό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε πριν από δέκα μέρες στην ΕΕ για τον πόλεμο, η Ελλάδα λαμβάνει 26 εκατ. ευρώ. Μας δίνεται η δυνατότητα, αυτό το ποσό να το αυξήσουμε 200%, δηλαδή να φτάσουμε στα 70 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για μια νόμιμη πληρωμή. Βάσει των μελετών που θα γίνουν, θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες και θα δοθούν τα χρήματα με εύκολο και γρήγορο τρόπο στους παραγωγούς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα