back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό

Διαβάστε επίσης

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 709 € (περίπου 7%) από την 1η Μαϊου, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι επίκειται «σημαντική αύξηση».

Στο τέλος του μηνός αναμένεται να ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τη νέα, δεύτερη κατά σειρά από την αρχή του έτους αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ανατιμήσεων.

Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται η γνωμοδότηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σχετικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού σε συνάρτηση με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τα δεδομένα της εθνικής οικονομίας, κατά την τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Όπως εκτιμάται, η κυβέρνηση θα επιλέξει την Σολομώντειο λύση μεταξύ των αιτημάτων της ΓΣΕΕ και των θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα βρίσκονται στα 663 ευρώ μικτά.

Σε περίπτωση αύξησης κατά 6% θα ανέλθουν στα 703 ευρώ, ενώ αν επιλεγεί το σενάριο της αύξησης κατά 7% θα φτάσουν στα 709 ευρώ.

Οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕΕ), τάσσονται υπέρ της συγκρατημένης αύξησης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, για την ΓΣΕΕ αποτελεί μονόδρομο η άμεση αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ και η επαναφορά του δικαιώματος καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους, με προοπτική την ενίσχυση του κατώτατου μισθού στα 809 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 2% και ήδη από τότε η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για δεύτερη αύξηση εντός του τρέχοντος έτους.

Πάντως, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι «στην τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι η αύξηση των μισθών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας”, καλώντας τους εργοδότες να συμπορευθούν.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα