back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Ο πληθωρισμός καλπάζει, «το σχοινί στον λαιμό σφίγγει», χιλιάδες στους δρόμους

Διαβάστε επίσης

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 16% σε τρεις μήνες, οι ετικέτες με τις τιμές αλλάζουν «κάθε τέσσερις-πέντε μέρες», η αίσθηση πολλών είναι «το σχοινί σφίγγει» στους λαιμούς τους, παρά την ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών: χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες ζητώντας η κυβέρνηση να αυξήσει τα μέτρα στήριξης μπροστά στην απειλή πληθωριστικής δίνης, για άλλη μια φορά.

Η άνοδος των τιμών τον Μάρτιο που ανακοινώθηκε χθες από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC) ήταν αλματώδης (+6,7%, έπειτα από το 3,9% τον Ιανουάριο και το 4,7% τον Φεβρουάριο), κάτι που σημαίνει ότι αθροιστικά το πρώτο τρίμηνο έφθασε το 16,1%. Και το 55,1% τους τελευταίους δώδεκα μήνες — πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κόσμο.

Ο καλπασμός του, που επιταχύνθηκε από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, θέτει υπό ολοένα εντονότερη αμφισβήτηση τον στόχο της κυβέρνησης να τον ελέγξει το 2022. Κάτι που αποτελεί, μαζί με τη μείωση του ελλείμματος, αναπόσπαστο μέρος της πρόσφατης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναχρηματοδότηση του δανείου 45 δισεκ. δολαρίων που έλαβε η Αργεντινή από τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον.

Με βάση την τάση του πρώτου τριμήνου ο πληθωρισμός ενδέχεται, κατά τις προβλέψεις αναλυτών, να αγγίξει το 60% φέτος. Πολύ πάνω από το 50,9% που καταγράφηκε το 2021 και το φάσμα 38 ως 48% στο οποίο ήθελε να τον «περιορίσει» το 2022.

Ο πληθωρισμός τον Μάρτι αυξήθηκε κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης (+23,6%), της ένδυσης και της υπόθεσης (+10,9%), της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης (+7,7%) και των τροφίμων (+7,2%). Παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προλάβει την αύξηση με σειρά μέτρων που εφαρμόζει από τις αρχές της χρονιάς.

Το ετήσιο πρόγραμμά της για τον έλεγχο των τιμών, μέσω συμφωνιών με τον ιδιωτικό τομέα, έχει επεκταθεί και συμπεριλαμβάνει κάπου 1.700 είδη, με ειδικές ετικέτες. Αυξήθηκε επίσης κατά 50% η αξία της «διατροφικής κάρτας», που αφορά 2,4 εκατ. μη προνομιούχους, και μπορεί να φθάνει ως και τα 110 ευρώ τον μήνα για μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Όμως ο λογαριασμός δεν βγαίνει για εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής, όπως αυτοί που έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και συλλογικοτήτων αριστερά της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά) γέμισαν χθες την Πλατεία Μαΐου, απέναντι από το κτίριο της προεδρίας, για να ζητήσουν περισσότερη βοήθεια, τρόφιμα, δουλειές.

Πολλοί διαδηλωτές τόνισαν πως δεν βλέπουν κανένα αντίκρισμα από την ανάκαμψη της οικονομίας (+10,3% το 2021, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης). Και παρότι η φτώχεια μειώθηκε συνολικά (από το 40 στο 37,3%) στα τέλη του 2021, στα επίπεδα προ πανδημίας, τίποτε δεν άλλαξε για τους 10,8 εκατ. πολίτες της Αργεντινής κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Αισθάνομαι ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, η οικονομία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης», είπε ο Μάριο Αλμάδα, οικοδόμος 60 ετών, που δικαιούται και παίρνει επιδόματα, αλλά λέει πως τα χρήματα «φεύγουν σαν νερό» και «δεν φθάνουν καν για να αγοράσει τρόφιμα». Η κατάσταση «αρχίζει λίγο-λίγο να θυμίζει» τα χρόνια του 1980, όταν «οι τιμές το πρωί δεν ήταν ίδιες με τις τιμές το απόγευμα», πρόσθεσε με ανησυχία, αναφερόμενος σε μια ταραγμένη περίοδο που σημαδεύτηκε από υπερπληθωρισμό. Σήμερα, οι τιμές αυξάνονται «κάθε τέσσερις ως πέντε μέρες. Το σχοινί σφίγγει συνεχώς λίγο ακόμα, κι αρχίζει να μας πνίγει».

Την περασμένη εβδομάδα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, και πάλι έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων της αριστεράς, «κατασκήνωσε» για 48 ώρες, κλείνοντας εν μέρει μεγάλη λεωφόρο στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, για να προβάλει τις ίδιες διεκδικήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν, που ανέμενε ότι ο Μάρτιος θα είναι «ο χειρότερος μήνας της χρονιάς» ως προς τον πληθωρισμό, επιχειρηματολόγησε πως «ο κόσμος γνωρίζει τη χειρότερη πληθωριστική διαδικασία εδώ και δεκαετίες. Με τον πόλεμο (στην Ουκρανία) υπάρχει μεγάλη διαταραχή σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής».

Ωστόσο κάλεσε επίσης να υπάρξει «περισσότερη πολιτική υποστήριξη» στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, σιβυλλική αναφορά στα ρήγματα στην κυβερνητική συμμαχία, μέρος της οποίας, προσκείμενο στην αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ, μόλις και μετά βίας δεν εξεγείρεται για τη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Εξάλλου, κηρύσσοντας στην αρχή της χρονιάς «πόλεμο εναντίον του πληθωρισμού» ο πρόεδρος Φερνάντες προκάλεσε προληπτικές ανατιμήσεις «λόγω του φόβου παγώματός τους», σχολίασε ο οικονομολόγος Βίκτορ Μπέκερ του πανεπιστημίου Μπελγκράνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα