back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 20.00

Διαβάστε επίσης

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία 50 ημέρες μετά την εισβολή.
Ρώσοι και Ουκρανοί ανταλλάσσουν «πυρά» για τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, στο πολεμικό πλοίο “Moskva”, και «αποσύρθηκε» από τα πεδία των μαχών. Άμεσα το Κίεβο έσπευσε να ανακοινώσει, ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το πλοίο με δύο πυραύλους, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη ρωσική πλευρά. Η Μόσχα, αφού διέψευσε τις πληροφορίες, ότι το πλοίο έχει βυθιστεί ανακοίνωσε, ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ενώ το Moskva φέρεται να οδηγείται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Απομακρύνονται τα ρωσικά πλοία από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά, ότι έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

“Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ουκρανία. Παράλληλα ανακοίνωσε τη χορήγηση 3 εκ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ψήφισμα, με το οποίο χαρακτηρίζονται «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ενέκρινε το ουκρανικό κοινοβούλιο. «Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στο συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

O Ουκρανός Πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία λέγοντας, ότι οι προμήθειες δεν έρχονται εγκαίρως προκειμένου η χώρα του να μπορέσει να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, υπήρξε συμφωνία για ακόμη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία και ότι συνολικά 30 Ουκρανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ρωσία απειλεί εκ νέου τη Σουηδία και την Φινλανδία με την εγκατάσταση πυρηνικών στη Ζώνη της Βαλτικής, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εκκινήσουν διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε, ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα ασφαλείας εάν οι δύο χώρες προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση, τα οποία θα έχουν “τις πλέον ανεπιθύμητες συνέπειες”.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλίου Λιζ Τρας, αναφερόμενη στην επιθετική ρητορική της Μόσχας επί του θέματος, δήλωσε: “Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους χωρίς παρεμβάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει ό,τι κι αν αποφασίσουν”.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, ότι «μη φιλικές χώρες» έχουν καθυστερήσει πληρωμές που αφορούν την ενέργεια επισημαίνοντας, ότι η Ρωσία χρειάζεται στενότερους δεσμούς με «προβλέψιμους εταίρους». Ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρώπη, ότι αποσταθεροποιεί την αγορά ενέργειας, με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε, δε, ότι η Ρωσία θα ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Την ίδια ώρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ΒΒC κατηγόρησε εκ νέου τα κράτη της Ευρώπης, ότι συνεχίζουν να αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο και ότι μέσω των εμπορικών συναλλαγών τους με τη Ρωσία “κερδίζουν χρήματα με αίμα άλλων ανθρώπων”.
Ειδική αναφορά έκανε στη Γερμανία και την Ουγγαρία κατηγορώντας τες, ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες επιβολής εμπάργκο στις ενεργειακές πωλήσεις, από τις οποίες η Ρωσία κερδίζει 300 δις ευρώ ετησίως, ποσό που αυξήθηκε κατά 1/3 πέρυσι.

Παράλληλα το Κίεβο απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των παιδιών που έχουν απελαθεί παράνομα στη Ρωσία. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, ”τα παιδιά αυτά ενδέχεται να εμπλακούν σε παράνομες υιοθεσίες”.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε της κατηγορίες και τις  χαρακτήρισε ψευδείς.

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα ελληνικά, προχωρά από σήμερα η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

9.484 νέες λοιμώξεις κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, 334 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Αναστέλλεται από αύριο το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Χωρίς σελφ τεστ αλλά με μάσκες θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία οι μαθητές, ανέφερε ο γ.γ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ως αφετηρία αντεπίθεσης για την μεγάλη ανατροπή στις εθνικές κάλπες και με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή περιγράφεται από την Κουμουνδούρου το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργασίες του οποίου άνοιξαν στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, με την ομιλία αυτή την ώρα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαψεύδει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τον ισχυρισμό των συνηγόρων της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη, ότι χορηγήθηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο Ωνάσειο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποφάσισε, πως εφεξής δεν θα διατίθενται εισιτήρια για τις θύρες των οργανωμένων οπαδών των ομάδων, και οι μόνοι που θα μπορούν να εισέρχονται θα είναι οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας. Μάλιστα, η απόφασή του έχει άμεση ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από την προσεχή αγωνιστική των playoff της Superleague αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και των αγώνων της Basketleague, και θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιουλίου του 2022.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική με αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

18 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα