back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H δύσκολη ισορροπία Μακρόν ανάμεσα στις ψήφους της Αριστεράς και τη μεταρρύθμιση 

Διαβάστε επίσης

Από τη Χάβρη όπου βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος και υποψήφιος για δεύτερη θητεία Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει για την οικολογία.

Στην πόλη του πρώην πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ, ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa και θα αναπτύξει το αφήγημα της οικολογίας και της πράσινης ενέργεια βάζοντας στο στόχαστρό του την Μαρίν Λεπέν η οποία θέλει τη «σταδιακή διάλυση» των αιολικών πάρκων που κατ αυτήν αποτελούν «οικολογικό, οικονομικό και στρατηγικό παραλογισμό».

Στην Χάβρη ο κ. Μακρόν θα εξηγήσει αυτό που χθες μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ανέπτυξε ως εφαρμογή προτάσεων που έρχονται από τα κόμματα της Αριστεράς και των οικολόγων . “Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι συμβατός προς το δικό μου πολιτικό πρόγραμμα, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας πως πολλές από τις προτάσεις των οικολόγων, κυρίως δε αυτές που αφορούν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρέπει να εφαρμοστούν”.

Και χθες ο κ Μακρόν επανέλαβε ότι ως προς το συνταξιοδοτικό είναι έτοιμος να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να τις «εμπλουτίσει» με προτάσεις που έρχονται τόσο από τα κόμματα της Αριστεράς όσο και από τους οικολόγους. Τόνισε ωστόσο ότι καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι η τόνωση της ανάπτυξης ούτως ώστε να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για τη στήριξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας .

Εκτελώντας την δύσκολη προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στο άνοιγμα προς την Αριστερά και το σεβασμό προς τους ψηφοφόρους που τον στηρίζουν επικροτώντας τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο, ο κ Μακρόν δήλωσε ήδη έτοιμος να ξανασυζητήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία του και προέβλεπε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια.Ως πρώτο βήμα για τον εξευμενισμό των ψηφοφόρων της Αριστεράς, την στήριξη των οποίων ζήτα στον β γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, είναι ο περιορισμός του ορίου συνταξιοδότησης στα 64, η σταδιακή εφαρμογή του μετά από επικύρωση εμ δημοψήφισμα και η παράλληλη αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.100 ευρώ (καθαρά).

Στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών, ο Μακρόν είχε δεσμευθεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με αυστηρότερους όρους για τα επιδόματα ανεργίας, εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών και περαιτέρω υπονόμευση του 35ώρου – μάλιστα είχε υιοθετήσει το σύνθημα του Νικολά Σαρκοζί «να δουλεύουμε περισσότερο για να κερδίζουμε περισσότερα».

Ποιοι από αυτούς τους μεταρρυθμιστικούς στόχους θα παραμείνουν στην προεκλογική ατζέντα του β’ γύρου αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες εννιά ημέρες.

Πώς να χρηματοδοτήσετε το έργο σας τον ρώτησαν χθες στο TF1.  «Μέσω της οικονομίας και της αποταμίευσης», απάντησε ο Μακρόν και δεσμεύτηκε «να συνεχίσει να μειώνει τους φόρους» και να ξεκινήσει τη μείωση του χρέους της χώρας. Με το βλέμμα στην επόμενη Κυριακή έθεσε ως στόχο, αφενός την «πλήρη απασχόληση» και αφετέρου να φέρει 35 δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας,  τα 9 δισ. ευρώ εξ αυτών από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πηγή: Liberation. fr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα