back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σπ. Πρωτοψάλτης: Αναγκαία η επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας και η αύξηση μισθών

Διαβάστε επίσης

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στον Αθήνα 984, με αφορμή την εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον μετασχηματισμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)  σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ),  με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας  και την επιδοτούμενη συνέχιση της επαγγελματικής κατάρτισης.

Σε ερώτηση των  Γιάννη Λαυράνου και Νίκο Καρούτζου  για το παράδοξο της μειωμένης η μηδαμινής ανταπόκρισης στο προσκλητήριο κλάδων όπως η οικοδομή, ο τουρισμός και οι αγροτικές καλλιέργειες, με την ανεργία στη χώρα στο 12,8 %, παρέπεμψε  στην αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, την ανάγκη της αγοράς για δεξιότητες που δεν διαθέτουν οι άνεργοι, στο ύψος των μισθών και στο μέγα πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

«Το 1/3 των επιχειρήσεων διαμαρτύρονται  ότι δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως πχ χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων clark, τορναδόρους, ηλεκτροσυγκολλητές» είπε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ.  

Μονόδρομο στη κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων, όπως τόνισε  αποτελεί η επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού, το σαφάρι για τον εντοπισμό της υποδηλωμένης κι αδήλωτης εργασίας, όπως και η αύξηση των μισθών από εργοδοτική πλευράς, με αντίστοιχη διαμόρφωση περισσότερο ελκυστικών συνθηκών για το εργατικό δυναμικό.

Για την άρνηση εργασίας και τις προβλέψεις αμοιβαίων υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές  προηγμένων αγορών, επισήμανε ότι «Σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό της ανεργίας, άνεργος είναι όποιος δεν δουλεύει, αναζητά εργασία κι διατίθεται άμεσα να εργαστεί με αξιοπρεπείς όρους και μισθό. Σύμφωνα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αν ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Οργανισμού αρνηθεί 3 φορές κατάλληλη εργασία, που συνάδει με το προφίλ και την δηλωμένη του  εξειδίκευση  στον προσωπικό σύμβουλο και στο ατομικό σχέδιο δράσης, τότε θα  διαγράφεται και θα χάνει τις παροχές της κάρτας ανεργίας».

Σε σχέση με τις προϋποθέσεις  απώλειας των ευεργετημάτων, ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει ετήσιο εισόδημα πάνω από ένα ποσοστό, με κριτήριο εκείνο που αφορά στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή  20 χιλιάδες ευρώ για τους έγγαμους με άλλες 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί».

Στην παρατήρηση ότι σύμφωνα με την καταγραφή της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ θεωρούνται εργαζόμενοι και οι απασχολούμενοι ακόμα και για δύο ώρες την εβδομάδα, ο κ Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι είναι ενιαία η μεθοδολογία για την καταγραφή της ανεργίας. Η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία που ακολουθούν όλες οι χώρες της ΕΕ».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα