back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Ηλιόπουλος: O ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. Πρέπει να ηττηθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

2022-04-15

Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη στον Αθήνα 984 και στον Μιχάλη Λεάνη, την επομένη της εναρκτήριας ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στο Συνέδριο του κόμματος.

Ο κ Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε συνολική την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για το μαζικότερο έως τώρα Συνέδριο, σε πνεύμα αισιοδοξίας. Τόνισε πως για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι κυβέρνηση, έχοντας ήδη κυβερνητική εμπειρία. Είπε πως ως ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και μπορεί να μιλά για προοδευτικές συνεργασίες. Ξεκαθάρισε πως θα υπάρχουν όλες οι φωνές που διαθέτει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ επισήμανε ότι κάθε πολιτικό σχέδιο κρίνεται στο βαθμό που μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικές ανάγκες,  δίνοντας ένα πλαίσιο ελευθερίας, δικαιοσύνης κι ασφάλειας στον κόσμο. Για τον Παύλο Πολάκη εκτίμησε πως έχει στοχοποιηθεί για σειρά λόγων και συμπεριφορών,  αποτιμώντας θετικά τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά

«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο ήταν προγραμματική για την επόμενη μέρα. Είναι το πιο μαζικό Συνέδριο που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δίνει τόνο αισιοδοξίας. Είναι  σημαντικό ότι εκτός από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων άλλων κομμάτων υπάρχει και μια μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα. Δεν είναι μικρό πράγμα ότι απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κι η Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης, αλλά το ζήτημα στη μεγάλη εικόνα, είναι αν θα υπάρχουν περισσότερες προοδευτικές κυβερνήσεις.

Το πρόσωπο κάθε κόμματος πρέπει να απαντάει στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες τη  συγκεκριμένη στιγμή. Είμαστε σε​ περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Σε οικονομικό, ενεργειακό, γεωπολιτικό υγειονομικό επίπεδο. Απέναντι σε αυτές τις κρίσεις λέμε ότι πρέπει να έχουμε  ισχυρά δημόσια εργαλεία. Έχει χρεοκοπήσει η λογική ότι αυτές οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της ελεύθερης κι αυτορρυθμιζόμενης αγοράς.

Το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στη βούλησή μας για κοινά αγαθά. Όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγη, η περιβαλλοντική προστασία  που βρίσκονται πολύ ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα και αποτελούν δικαιώματα όλων.  Από εκεί και πέρα, προφανώς κάθε οργανισμός έχει ευθύνη να ανανεώνεται… Σήμερα, μέσα σε αυτή την περίοδο, φτιάχνεται ένα προοδευτικό τόξο στην Ευρώπη κι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ψηφίδα του.

…..Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι ξανά κυβέρνηση, έχοντας κυβερνητική εμπειρία. Έχει δει αντικειμενικά, τί έχει δουλέψει και τί όχι. Δεν μπορείς να μάθεις κολύμπι με dvd, πρέπει να πέσεις στο νερό.

Η πολιτική ύλη του Συνεδρίου έχει δύο επίπεδα. Το ένα είναι το προγραμματικό, με ποιόν τρόπο συγκεντρώνεις τις αιχμές για την επόμενη μέρα, με την έννοια ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο κι ένα κόμμα που επιδιώκει  να κυβερνήσει οφείλει να έχει πρόγραμμα στα πάντα, αλλά πηγαίνοντας σε μια μάχη επιλέγεις τις βασικές αιχμές. Το δεύτερο επίπεδο αφορά και στα ζητήματα της δικής μας οργάνωσης. Πραγματικός στόχος του Συνεδρίου είναι το πώς οργανώνεις την εναλλακτική ώστε να ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης και  να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην επόμενη μέρα.

Στη ραχοκοκαλιά, βρίσκεται η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά κι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία για τους αυτοαπασχολούμενους  χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Επί ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 18 χιλιάδες προσλήψεις, από αυτές οι  9.500 μόνιμες και δημιουργήσαμε 120 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΤΟΜΥ) και δόθηκε πρόσβαση σε 1,5 ανασφάλιστους ανθρώπους των οποίων διαγράφηκαν και χρέη. Χρειάζονται βέβαια διορθώσεις, κανείς δεν είναι  τέλειος.

Προτεραιότητές μας  είναι το  κοινωνικό κράτος, τα μέτρα για την ακρίβεια, όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, η απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, εάν θέλουμε παραγωγική οικονομία, θα πρέπει να σεβόμαστε τον εργαζόμενο και να τον πληρώνουμε καλά. Όταν πχ το 2019 αυξήσαμε τον βασικό μισθό συνολικά 11% , εκτός από όλα τα άλλα, βελτιώθηκαν και τα δημόσια έσοδα και η κατανάλωση. Ακόμη , σοβαρό ζήτημα είναι και η ρύθμιση του πανδημικού χρέους

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οργανωτικά ζητήματα, όπως η ισόποση συμμετοχή  ανδρών – γυναικών στα κομματικά Όργανα και η πρόταση του Προέδρου να ψηφιστούν από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα όργανά μας, στο σύνολό τους. Η διαδικασία θα γίνει την Κυριακή, με την εκτίμησή μου να είναι ότι θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και μετά το Πάσχα θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της ΚΕ και του Προέδρου.

Οι τάσεις είναι η αγαπημένη συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταφέρει να γίνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς. Έχει αυτή τη στιγμή την πιο βαθιά δημοκρατική συζήτηση κι αυτή είναι και η δύναμή του.

Το κλίμα στο Συνέδριο είναι  ότι το παιχνίδι γυρίζει κι αυτό διαμορφώνει αυτομάτως άλλο ηθικό.

Μπροστά μας έχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Πιστεύουμε ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με απλή αναλογική, μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με προοδευτική συνεργασία. Οι 5 συν 1 δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ακριβώς η δική μας αντίληψη για το τι θα σήμαινε σήμερα προοδευτική κυβέρνηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών. Το πρώτο που θέλουμε, όπως και κάθε προοδευτικός άνθρωπος είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Δυστυχώς, το ΚΙΝΑΛ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τους όρους που θα έμπαινε σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Μεγαλύτερη συνέπεια είναι να εκπροσωπήσεις με πραγματικούς όρους τα συμφέροντα των ανθρώπων που  λες ότι θέλεις να εκπροσωπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 είναι ένα συλλογικό κόμμα που έχει στο εσωτερικό του ανθρώπους με σοσιαλδημοκρατική παράδοση, αλλά με την κρίσιμη διαφορά της αριστερής σοσιαλδημοκρατικής παράδοσης. Αν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι σήμερα δεν ξέρω, αλλά αυτό που παραμένει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Κάτι που  σημαίνει ότι έχει στο εσωτερικό του  διαφορετικές ταυτότητες και αριστερά και κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία και ταυτότητα πράσινη και φεμινιστική…αυτές οι ταυτότητες μπορούν να συνυπάρξουν στο βαθμό που είναι σε  αντι- νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι ένα εγχείρημα υπέρβασης των παλιών ταυτοτήτων, με  αυτοκριτική  σε σχέση με την ανταπόκρισή του στις νέες συνθήκες.

Συγκρούσεις πρέπει να γίνουν σε πολλά επίπεδα. Η πολιτική έχει το εξής καλό και το εξής κακό. Ότι δηλαδή  καλά τα επί της αρχής, αλλά κάθε ιστορική στιγμή, στα ερωτήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις δεν μπορεί να δώσει λύση κανένα συνταγολόγιο.

Όλο αυτό το διάστημα, λόγω πανδημίας, η Ευρώπη έχει αναστείλει του δημοσιονομικούς κανόνες. Αν επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας έτσι όπως ήταν, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει μνημόνιο, θα μιλάμε για μία σκληρή λιτότητα. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που λένε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά πρέπει να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό Σύμφωνο Ανάπτυξης, Αειφορίας και Κοινωνικής Συνοχής. Γι’ αυτό και στο Συνέδριο φροντίσαμε να υπάρχει κι η ευρωπαϊκή εικόνα, δεν είναι μικρό πράγμα να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κι ο Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης, αλλά το ζήτημα στη μεγάλη εικόνα, είναι αν θα υπάρχουν περισσότερες προοδευτικές κυβερνήσεις.

Κάθε πολιτικό σχέδιο κρίνεται στο βαθμό που μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικές ανάγκες και μπορεί να δώσει ένα πλαίσιο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας στον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλες τις φωνές που είχε και σήμερα. Ο κ. Πολάκης έχει στοχοποιηθεί για μια σειρά από λόγους και συμπεριφορές, αλλά είναι ένας άνθρωπος, που όταν ζυγίστηκε ως Υπουργός Υγείας άφησε ένα πολύ θετικό έργο πίσω του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα