back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νίκος Φίλης: Όχι σε ένα κόμμα ασπόνδυλο και αποϊδεολογηκοποιημένο

Διαβάστε επίσης

Κριτική στις προτάσεις του Α. Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας άσκησε απο το βήμα του Συνεδρίου ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ενώ ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να μην απωλέσει το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα.

“Αυτή τη δύναμη, τον δημοκρατικό ριζοσπαστιμό της αριστεράς δεν την εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου κέντρου που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Να μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης, των υπεροπλισμών, των ιδιωτικοποιησεων” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα αναφερόμενος στις προτεινόμενες αλλαγές για την λειτουργία του κόμματος ο Ν. Φίλης κάλεσε το σώμα των συνέδρων να μη διαβάζει λάθος τη συγκυρία και να πει όχι στη συγκρότηση ενός φορέα “ασπόνδυλου” και “αποϊδεολογικοποιημένου”.

“Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, την εκποποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό που υποκλίνεται βαθια στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό” υπογράμμισε.

Και διερωτώμενος ανέφερε: “Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε απο το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της εκλεγμένης Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η Αυγή και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της Ν.Δ δεν εχει δημιουργήσει ακόμα ισχυρό ρευμα νίκης υπερ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφωντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;

Σύμφωνα με το Ν. Φίλη “σε μια συγκυρία που η πολιτική αντιπαραθεση έχει ολοένα και περισσότερο το χαρακτήρα της σύγκρουσης των πολιτικων ιδεολογιών και των ισχυρών ταυτοτήτων δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδελογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα”.
“Θα το πληρώσει και η αριστερά και η κοινωνία. Σε μια τέτοια προοπτική το συνέδριο μας έχει ιστορικό καθήκον να πει ένα ιστορικο “όχι”. Να βρούμε ξανά τη στρατηγική για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, της ισχυρης ανανεωτικής ριζοσπαστικης ταυτότητας, της μεγάλης διευρυνσης της πολιτικής μας απήχησης. Θέλουμε ενα κόμμα ενεργών μελών και όχι φηφιακών εγγραφών, πελατών βουλευτικών γραφείων ή ψηφοφόρους συνεδριακής χρησης. Χωρίς δάνεια και εισπηδήσεις σε άλλες πολιτικές παραδόσεις, χωρίς μιμητισμό” τόνισε.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα