back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρίσι: Εκκενώθηκε το υπό κατάληψη πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Διαβάστε επίσης

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, που τελούσε υπό την κατάληψη φοιτητών που ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους στο ενδιάμεσο των δύο γύρων των γαλλικών προεδρικών εκλογών, εκκενώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα η πρυτανεία του ιδρύματος, η οποία «καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη κατάληψη».

«Τη νύχτα της 14ης προς 15η Απριλίου, τα άτομα που είχαν καταλάβει τη Σορβόννη από την Τετάρτη, 13 Απριλίου, εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρυτανεία.

Καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την παράνομη κατάληψη που οδήγησε σε απαράδεκτες βιαιότητες και σημαντικές ζημιές (σπασμένοι υαλοπίνακες, παραβιασμένες πόρτες, σπασμένα γυαλιά, κατεδαφισμένος τοίχος, καταστροφή συσκευών πυρασφάλειας, καταστροφή παιδαγωγικού υλικού, πολλά γκράφιτι, ακόμη και στην ιστορική κληρονομιά».

Αυτές οι ζημιές «επιβάλλουν, σε αυτό το στάδιο, τη διατήρηση του πλήρους κλεισίματος των εγκαταστάσεων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως «όλες οι ομάδες της πρυτανείας παραμένουν σε κινητοποίηση στο πλευρό των (εν λόγω) πανεπιστημίων» προκειμένου η Σορβόννη να ξαναβρεί την κανονική λειτουργία της.

Από την Τετάρτη, εκατοντάδες φοιτητές κινητοποιούνται στο Παρίσι, στο Νανσί ή στη Ρενς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά κοινωνικά και οικολογικά θέματα.

Ένα μέρος των φοιτητών που είχαν καταλάβει τη Σορβόννη, στο κέντρο του Παρισιού, είχαν φύγει από τα κτίρια του πανεπιστημίου χθες, Πέμπτη, τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ άλλοι παρέμειναν εκεί, έπειτα από μία ημέρα συγκεντρώσεων που αμαυρώθηκαν από επεισόδια.

Μερικούς δρόμους πιο πέρα, στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), κάπου 150 φοιτητές απέκλεισαν χθες την είσοδο της σχολής. Πανό έγραφαν:«καμία γειτονιά για τους φασίστες, κανένας φασίστας στις γειτονιές μας» ή «Όχι στην ακροδεξιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα