back to top
23.8 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Ειρήνη για την Ουκρανία και «να μην συνηθίσουμε στον πόλεμο»

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία και στον δοκιμαζόμενο λαό της, δόθηκε στο μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για το Πάσχα των Καθολικών.

Ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι «τα βλέμματά μας είναι γεμάτα έκπληξη, σε αυτό το Πάσχα πολέμου» και ότι «υπάρχει πάρα πολύ αίμα και βία, πάρα πολλές αδελφές και αδελφοί προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες». «Χριστός Ανέστη, σήμερα αντηχεί η φράση αυτή, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για την χριστιανική ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας πρόσθεσε:

«Aς αφήσουμε να εισέλθει η ειρήνη του Χριστού στις ζωές μας, στα σπίτια μας, στις χώρες μας! Ας επικρατήσει η ειρήνη στην μαρτυρική Ουκρανία, η οποία επλήγη τόσο σκληρά από την βία και τις καταστροφές του παράλογου και βάναυσου πολέμου στον οποίο την έσυραν. Επί της τρομερής αυτής νύχτας πόνου και θανάτου, ας υπερισχύσει γρήγορα μια νέα αυγή ελπίδας! Ας επιλεγεί η ειρήνη, ας σταματήσουν να κάνουν επιδείξεις δύναμης, ενώ ο κόσμος υποφέρει. Σας παρακαλώ, μην συνηθίσουμε στον πόλεμο, ας δεσμευθούμε όλοι να ζητήσουμε με στεντόρεια φωνή την ειρήνη, από τα μπαλκόνια, από τους δρόμους! Όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης των εθνών ας εισακούσει το αίτημα για ειρήνη, που προέρχεται από τον κόσμο. Ας ακούσει το βασανιστικό ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια: “θα θέσουμε τέλος στο ανθρώπινο γένος, ή η ανθρωπότητα θα μπορέσει να απαρνηθεί τον πόλεμο;” (Μανιφέστο Ράσελ- Αϊνστάιν, 9 Ιουλίου 1955).

Φέρω στην καρδιά μου τα τόσα θύματα της Ουκρανίας, τα εκατομμύρια προσφύγων, όπως και άστεγων εντός των συνόρων της χώρας αυτής. Τις διχασμένες οικογένειες, τους ηλικιωμένους που έμειναν μόνοι, τις ζωές που κόπηκαν και τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν. Μου έχει εντυπωθεί το βλέμμα των παιδιών που έμειναν ορφανά και τα οποία προσπαθούν να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Κοιτάζοντάς τα, δεν μπορούμε να μην αντιληφθούμε την κραυγή του πόνου τους, μαζί με εκείνη των τόσων άλλων παιδιών που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο: εκείνα που πεθαίνουν από πείνα, ή λόγω έλλειψης φροντίδας, εκείνα που είναι θύματα κακοποιήσεων και βίας και εκείνα στα οποία δεν δόθηκε το δικαίωμα να γεννηθούν.

Μέσα στον πόνο του πολέμου, δεν λείπουν και ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως είναι οι ανοικτές πόρτες τόσων οικογενειών και κοινοτήτων, που σε όλη την Ευρώπη υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Οι τόσες αυτές πράξεις ελέους, ας μετατραπούν σε ευλογία για τις κοινωνίες μας, οι οποίες κάποιες φορές υποβαθμίζονται λόγω μεγάλου εγωισμού και ατομικισμού, και ας συμβάλουν στο να γίνουν φιλόξενες για όλους.

Ο πόλεμος στην Ευρώπη ας αυξήσει το ενδιαφέρον μας και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες επικρατεί ένταση και πόνος, σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου, τις οποίες δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε».

Ο ποντίφικας στο μήνυμά του ζήτησε, επίσης, να σταματήσουν οι εντάσεις και η βία στην Μέση Ανατολή, στην Υεμένη, στην Λιβύη, στη Μιανμάρ, στο Αφγανιστάν, σε όλη την αφρικανική ήπειρο και στην Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα