back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης: Αναλαμβάνοντας δράση για το μέλλον του πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Μαθητές από το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης μαζί με μαθητές από 4 χώρες της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του πλανήτη. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με το περιβάλλον στα Χανιά της Κρήτης και παράλληλα περισυνέλεξαν 100 κιλά απορρίμματα, από παραλία της πόλης.

Η δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Erasmus + KA 229 «Acting now for the future», με στόχο τη διαμόρφωση προοπτικής ενός κοινού μέλλοντος, βασισμένου στο σεβασμό στο περιβάλλον.

Η θεματική της συγκεκριμένης κινητικότητας Erasmus εστιάστηκε σε ζητήματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές και οι παθητικές μορφές ενέργειας, οι επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων στον τομέα του τουρισμού στο περιβάλλον, αλλά και το συναφές νομοθετικό πλαίσιο δράσης των χωρών των εταίρων. Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, που εκπροσωπήθηκε από το 7ο Λυκείο και την Κρήτη, τον τόπο υποδοχής, που εκπροσωπήθηκε από  τα Εκπαιδευτήρια «Θεοδωρόπουλου», οι άλλες χώρες – εταίροι ήταν η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Πορτογαλία. Οι δράσεις έλαβαν χώρα στα Χανιά κατά το διάστημα 14 έως και 18 Μαρτίου 2022 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κα Εφραιμίδου Κατερίνα και τον κ. Χαμπίδη Θεόδωρο.

«Το σχολείο μας έχει μεγάλη παράδοση σε περιβαλλοντικές δράσεις και τα παιδιά ήταν έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα μέσω του προγράμματος  Erasmus και να έρθουν σε επαφή με μαθητές και ανθρώπους από το εξωτερικό, που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο καθηγητής Θεόδωρος Χαμπίδης. «Τα παιδιά αποδείχθηκαν πολύ δεκτικά στο να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης, ένα κοινό προβληματισμό και να έχουν και μια συναντίληψη στο θέμα του σεβασμού του περιβάλλοντος. Παράλληλα διαμόρφωσαν ένα προφίλ ενεργού πολίτη, ενός πολίτη που γενικότερα θέλει να έχει λόγο.

«Η δράση περιλάμβανε την ακαδημαϊκή προσέγγιση των θεματικών αλλά ήταν και βιωματική» σημειώνει ο κ. Χαμπίδης. «Μάλιστα, το βιωματικό κομμάτι της δράσης ήταν αυτό που απόλαυσαν περισσότερο τα παιδιά. Βγήκαν έξω και καθάρισαν την παραλία των Αγίων Αποστόλων. Υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ τους. Η αίσθηση ότι το περιβάλλον είναι ο χώρος μέσα στον οποίο διαμορφώνεται η κοινωνικότητά τους και γενικότερα  το μέλλον τους αποτέλεσε την κοινή βάση για να δράσουν και να αλληλεπιδράσουν. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και εμείς και τα παιδιά».

Οι δράσεις

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν:

  • Παρουσιάσεις των ίδιων των μαθητών και μαθητριών στη θεματική της ατζέντας των δράσεων,
  • παρουσιάσεις  από ακαδημαϊκούς, όπως των κ.κ. Αϊβαλιώτη Μαρίας και Χατζησταύρου Βασίλειου και από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως των δημάρχων του Ηρακλείου και των Χανίων, 
  • επισκέψεις και ενημέρωση από τους αρμόδιους του εργοστασίου ανακύκλωσης ΔΕΔΙΣΑ των Χανίων, 
  • ο καθαρισμός της παραλίας των Χανίων,
  • θεατρικά δρώμενα,
  • σύνταξη επιστολής με συγκεκριμένα αιτήματα προς τον δήμαρχο Χανίων,
  • παρουσίαση του προγράμματος «Mission 100 – Climate – Neutral & Smart Cities», στο οποίο συμμετέχουν τα Χανιά,
  • επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, όπως στην Πινακοθήκη, Συναγωγή, Μινωική Κνωσός, κλπ.

«Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά προσέγγισαν τα θέματα και θεωρητικά αλλά και στην πράξη, μίλησαν με ακαδημαϊκούς αλλά και με υπαλλήλους καθαριότητας» καταλήγει ο κ. Χαμπίδης. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα