back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αμάν: Επιστολή διαμαρτυρίας στον ειδικό επιτετραμμένο για τις συγκρούσεις στην Πλατεία των Τεμενών

Διαβάστε επίσης

Η Ιορδανία κάλεσε σήμερα τον ισραηλινό επιτετραμμένο και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας τον τερματισμό των «παράνομων και προκλητικών ισραηλινών παραβιάσεων» γύρω από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, γνωστοποίησε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την Παρασκευή, σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών, πάνω και γύρω από την πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στην Πλατεία των Τεμενών προκειμένου να «διασκορπίσουν» διαδηλωτές και να «αποκαταστήσουν την τάξη».

Ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, η Πλατεία των Τζαμιών, που οι Εβραίοι αποκαλούν επίσης Όρος του Ναού, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

«Ο ισραηλινός επιτετραμμένος στο Αμάν κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα» όπου έλαβε «μια επιστολή διαμαρτυρίας για όλες τις παράνομες και προκλητικές ισραηλινές παραβιάσεις στο ιερό τέμενος αλ Άκσα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ιορδανική κυβέρνηση τόνισε επίσης «την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος των πιστών να ασκούν τη θρησκεία τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφάντι δήλωσε νωρίτερα, ότι η χώρα του είχε καλέσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του παραδώσει επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά ο τελευταίος δεν βρισκόταν στο Αμάν.

Η Ιορδανία, δεσμευμένη με το Ισραήλ με συνθήκη ειρήνης από το 1994, είναι τοποτηρητής της Πλατείας των Τεμενών, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα και ο Θόλος του Βράχου, αλλά η πρόσβαση στην τοποθεσία αυτή ελέγχεται από το Ισραήλ.

Το Αμάν κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για αυτή τη νέα κλιμάκωση της βίας, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ να καλεί το εβραϊκό κράτος «να τερματίσει τα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση» της βίας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα