back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Σαρηγιαννίδης: Απαραίτητη η άσκηση πίεσης στη Ρωσία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο καλώς προσέφυγε η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Απαραίτητη κίνηση κι ελάχιστο αυτονόητο, η από ελληνικής πλευράς επιστολή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΔΧ κρίνεται κρίσιμη προκειμένου να αποφευχθεί ένα είδος εθνοκάθαρσης με θύματα κι έλληνες ομογενείς, αλλά και για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες είναι περιορισμένες και οποιαδήποτε εκτίμηση για τερματισμό της αιματηρής σύρραξης, παρακινδυνευμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι περισσότερες επιλογές, όπως εκτιμά ο καθηγητής, έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα, αποτιμώντας ως σημαντική τη συμμετοχή της χώρας μας στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της μαρτυρικής Μαριούπολης.

Αναλυτικά, σημεία της συνέντευξης του κ. Μιλτιάδη Σαρρηγιαννίδη, στο σταθμό της πόλης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν.ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΔΔΧ

«Είναι το ελάχιστο αυτονόητο αναφορικά με τους τρόπους που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΞ για να καταδείξει το ενδιαφέρον του και για τους Έλληνες ομογενείς της Μαριούπολης. Άλλωστε, ένας στους πέντε κατοίκους της είναι ελληνικής καταγωγής.
Συνεπώς, με βάση το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αμάχων ανάμεσα στα θύματα εξ αιτίας της παραβίασης κανόνων για τις ένοπλες συρράξεις και το δεδομένο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, καλώς κινηθήκαμε προς τη Χάγη ώστε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων θυμάτων.

Επίσης, στόχος είναι και η άσκηση περαιτέρω πίεσης στη Ρωσία για να αντιληφθεί τις ευθύνες της όχι μόνον απέναντι στην Ουκρανία, αλλά και προς χώρες που έχουν ομογενείς σε περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Συνιστά κρίσιμη ενέργεια ώστε να μην επαναληφθούν εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Είναι περιορισμένα τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών στην παρούσα φάση, λόγω της εν εξελίξει στρατιωτικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος, από τη Ρωσία. Οι διαθέσιμες επιλογές έχουν να κάνουν κυρίως με την επόμενη μέρα, οποτεδήποτε κι αν έρθει.
Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε να αποφευχθεί ένα είδος εθνοκάθαρσης στην Μαριούπολη κι ένας γενικότερος ξεριζωμός από την ανατολική Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να μιλήσουν για χαμένες πατρίδες 120.000 με 150.000 έλληνες της Μαριούπολης. Είναι ουσιαστικές οι κινήσεις μας για ανασυγκρότηση της περιοχής. Με ελληνική συμμετοχή τόσο στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης, όσο και του νοσοκομείου της».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύουν αυτά και για την Οδησσό ή το Χάρκοβο, που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις διπλωματικές πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

Ο πόλεμος θα κρατήσει πολλούς μήνες και θα έχει ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ουδένας περίμενε αυτή την κατάσταση όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Ουδένας περίμενε ότι η Ρωσία θα διεξήγαγε χερσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανική επικράτεια, αλλά ούτε και το μέγεθος των εγκλημάτων πολέμου από ρωσικής πλευράς στο έδαφός της.

Έχουν παραβιαστεί οι κανόνες για τις ένοπλες συρράξεις, καταγράφονται μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα αυτά, πρέπει να τεκμηριωθούν από πλευράς ΔΔΧ, προδικάζοντας την εικόνα της επόμενης ημέρας. Και η απειλή διεξαγωγής έρευνας συνιστά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης στη Ρωσία.

Δεν θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία… Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακριβής πληροφόρηση, οδηγούμαστε σε μια μακρά, πολύμηνη ένοπλη σύρραξη, με χαρακτηριστικά πολέμου δι αντιπροσώπων, όπως λέγαμε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν δεν αντιπαρετίθεντο απ ευθείας οι ΗΠΑ με την τότε Σοβιετική Ένωση.
Τώρα, απ τη μια πλευρά είναι η Ρωσία κι από την άλλη η Ουκρανία, που ενισχύεται στρατιωτικά από τη Δύση με στόχο να οδηγηθεί η Μόσχα σε έναν πόλεμο φθοράς με μεγάλο κόστος, συνυπολογιζομένων των κυρώσεων σε βάρος της.

Αν η στρατηγική εξόδου για τη Δύση είναι οι κυρώσεις σε συνδυασμό με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό στην περίπτωση της Ρωσίας.
Ο Πούτιν έχει εγκλωβιστεί στα όσα έχει ζητήσει εξ αρχής από τη Δύση και την Ουκρανία, όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση για ουδετεροποίηση της χώρας, η παύση της ένοπλης αντίστασης, η αναγνώριση των φερόμενων ως ανεξάρτητων δημοκρατιών του Ντόνετς και του Λουχάνσκ, αλλά και του καθεστώτος της Κριμαίας.

Επειδή όμως είναι δύσκολο να εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, αναμένεται να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο καλώς προσέφυγε η Ελλάδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα