back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει  ζήτημα ενότητας, ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε επίσης

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει  ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , μετά από ένα  τετραήμερο πυκνών εσωκομματικών διεργασιών αλλά και έντασης στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον  Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει βεβαιότητα για νίκη στις επόμενες εκλογές, εμφανίστηκε στον Αθήνα 984 και στον Νίκο Καρούτζο, ο κοινοβουλευτικός επρόσωπος του κόμματος , βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.
«Ούτε στη διάρκεια του Συνεδρίου, αλλά ούτε προηγουμένως, τέθηκε θέμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων ενημέρωσης, κυρίως  από πλευράς ΝΔ, να διαμορφώσουν μια τέτοια εικόνα. Αυτό αποτυπώνεται με την σχεδόν ομόφωνη πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από το Συνέδριο και απαντά με σαφήνεια  σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, περί μετάλλαξης και μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλάμε για ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεχίζει την πορεία του στη βάση της ταυτότητας και των αξιών του, καταθέτοντας  συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στα σημερινά προβλήματα, ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημοκρατική ανατροπή της τωρινής  κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για την διαδικασία εγγραφής νέων μελών και την ατμόσφαιρα έντασης που δημιουργήθηκε, ο κ Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε «η Επιτροπή Καταστατικού που είχε αναδειχθεί από τον Νοέμβριο του 2021, πρότεινε μερικά σημεία σε αυτό, για τα  οποία η προσέγγιση δεν ήταν ομόφωνη. Ένα από αυτά, αφορούσε στον τρόπο εγγραφής νέων μελών στο κόμμα». Δηλαδή αν  ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία αυτοπρόσωπη παρουσία στην Οργάνωση Μελών, πριν εγγραφεί.
Η διαφωνία κατά τον κ Σκουρλέτη συνίστατο στο αν «αρκεί κάποιος -απρόσωπα- με μια αίτηση στο διαδίκτυο να θεωρείται αυτομάτως και αυτοδίκαια μέλος του κόμματος ή αν, όπως έλεγε η άποψη που υποστηρίξαμε με άλλους συντρόφους, είναι προαπαιτούμενο η αυτοπρόσωπη εμφάνισή του ή ακόμα και διαδικτυακά, αλλά με το όνομά του. Άποψη της άλλης πλευράς ήταν η διαδικασία να γίνεται με ένα κλικ στο Διαδίκτυο και σε περίπτωση που υπάρξουν αντιρρήσεις  μέσα σε ένα 15νθήμερο,αφού ενημερωθεί η  Οργάνωση, να καταθέσει.
Το θέμα έχει και μια πολιτική διάσταση, δεν είναι μόνον οργανωτικό. Έχει να κάνει με το πώς ένα χώρος προσδιορίζει την έννοια του μέλους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Δεν είμαστε απλοί παρακολουθητές, πηγαίνουμε σε ένα κόμμα επειδή μας εκφράζει και μετέχουμε στις διεργασίες.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι. Πχ για το ενδεχόμενο κάποιος να έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα και να έχει καταδικαστεί. Πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών μας. Αυτή ήταν η διαφωνία. Το θέμα τέθηκε στο Σώμα των συνέδρων για έγκριση, αλλά όταν ξεκίνησε η διαδικασία κρίθηκε από το προεδρείο ότι δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κι ότι η υιοθέτηση της νέας διάταξης θα έπρεπε να αποφασιστεί στις 15 Μαΐου μέσα από μία κάλπη που θα αναδείξει την ΚΕ και τον Πρόεδρο. Έτσι έγιναν τα πράγματα. Λίγο, όμως, αφορούν αυτά τον πολύ κόσμο. Ο κόσμος έχει άλλα, πραγματικά προβλήματα».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΛΑ
«Το μείζον για μας είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Οι όποιες διαφωνίες επί σημαντικών, αλλά διαδικαστικών θεμάτων έχουν τη σημασία τους, χωρίς να πρέπει  να υπερκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Τα υπόλοιπα τα συζητήσαμε και συνθέσαμε.
Κάποιοι μίλησαν για συγκροτημένη ομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καταστατικά κατοχυρωμένη τη δυνατότητα να λειτουργούν στο εσωτερικό του, τάσεις και ρεύματα. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό να μπορείς να συνθέτεις. Η λεγόμενη “Ομπρέλα” δεν είναι η πιο ισχυρή τάση  στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν άλλες τρείς. Ορισμένα πράγματα καλλιεργούνται επίτηδες για λόγους εντυπώσεων κι έξω κι ενδεχομένως και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε  χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συστημικό κόμμα με δεδομένο το άνοιγμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στην κατεύθυνση επίτευξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ Σκουρλέτης εκτίμησε ότι ο κ Ανδρουλάκης θέτει κάποιες προϋποθέσεις στην προσπάθεια να αποφύγει την απάντηση.
Όπως ανέφερε, αφού σημείωσε πως κάποιοι θα ήθελαν να μην είναι η​ Αριστερά πρώτο κόμμα και συστημικά και οικονομικά κέντρα προσπαθούν  να δημιουργήσουν προβλήματα, «Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει τη δική του διαδρομή. Δεν είναι απαραίτητες οι συνεργασίες μόνον με δυνάμεις που ομνύουν στο όνομα της Αριστεράς.  Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις. Με το ΚΙΝΑΛ, εφόσον απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, ενδεχομένως υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις και πρέπει να τις επιδιώξουμε. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια επιδιώκει να κινείται σε μια ασάφεια για τους δικούς του λόγους. Αλλά η ίδια η ζωή θα το πιέσει και θα αναγκαστεί να ωριμάσει γύρω από αυτά τα ζητήματα».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα