back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απόψε το κρίσιμο ντιμπέιτ Μακρόν – Λεπέν με κορυφαία θέματα ακρίβεια και Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η μητέρα όλων των γαλλικών προεδρικών ντιμπέιτ θα είναι η αποψινή, διά ζώσης αντιπαράθεση, του προέδρου και υποψηφίου για δεύτερη θητεία Εμανουέλ Μακρον με την ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στις 9μμ τοπική ώρα. Τέσσερα 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, Μακρόν και Λεπέν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε πανεθνική κάλυψη και κάτω από τα βλέμματα των δημοσιογράφων Λεά Σαλαμέ του France 2 και του Ζυλ Μπουλό που θα εκπροσωπήσει το TF1 .

Και οι δυο πολιτικοί συντάκτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε όλα τα καυτά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με κορυφαίο θέμα τις ανατιμήσεις και το όραμα εξωτερικής πολιτικής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αποψινό ντιμπέιτ συμπίπτει με την έκκληση συσπείρωσης όλων των ακροδεξιών και δεξιών δυνάμεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος  που ίδρυσε ο Ερίκ Ζεμούρ, ο ακροδεξιός ηγέτης που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δηλώνουν σήμερα   στην εφημερίδα Le Figaro ανοιχτοί σε συνομιλίες για συμμαχία με τον “Εθνικό Συναγερμό” της Μαρίν Λεπέν καθώς και με τους συντηρητικούς “Ρεπουμπλικανούς” και το ακροδεξιό κόμμα “Debout La France”.

Ο κ. Μακρόν στόχο έχει απόψε να διασφαλίσει το προβάδισμα κατά μέσο όρο οκτώ ή εννέα ποσοστιαίων μονάδων που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, με την τελευταία, την Τρίτη, να εμφανίζει τη διαφορά διευρυμένη από οκτώ σε 12 μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή. Για την κα Λεπέν πρωταρχικός στόχος είναι να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της και να αποτρέψει μια καταστροφική εμφάνιση,  όπως αυτή του 2017, όταν 16 εκατομμύρια Γάλλων παρακολούθησαν ενα σκληρό ντιμπέιτ που έληξε με συντριπτική επικράτηση του Μακρόν.

Ο Μακρόν δεν έχασε ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες να επαναλάβει ότι θεωρεί, αυτή την τετ α τετ συζήτηση «πολύ σοβαρά». «Δεν είναι ποτέ μια αθώα στιγμή», είπε υπογραμμίζοντας την πολιτική της ταπεινότητας που τον συμβουλεύουν να ακολουθήσει οι συνεργάτες του στην τελική ευθεία του β γύρου. Παρότι ο Εμανουέλ Μακρον διατηρεί συμπαγές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού ενόψει της τηλεμαχίας, που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι.

Γύρω από τον Μακρον έχει συσπειρωθεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου από τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά, το Κέντρο και τους Σοσιαλιστές . Στην Αριστερά, του Ζαν ΛΟυί Μελανσόν,  η στάση παραμένει “καμία ψήφος στην Λεπέν” χωρίς ωστόσο να προκρίνεται θετικά η ψήφος υπέρ του νυν Προέδρου. ‘Ολοι οι πολιτικοί σύμμαχοι του Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού στην προεδρική κούρσα της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας ότι ο νυν πρόεδρος δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς αμφισβήτησής του, Μαρίν Λεπέν, διευρύνεται.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι αυτές οι εκλογές έχουν ήδη αποφασιστεί», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, στο γαλλικό ραδιόφωνο, πέντε ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Αλλά και ο προκάτοχος του Καστέξ στην πρωθυπουργία, ο Εντουάρ Φιλίπ νυν δήμαρχος στην Χάβρη και, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, διαπίστωσε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, δεδομένου των αγνώστων παραμέτρων όπως η χαμηλή συμμετοχή. Ο Φιλίπ σχολίασε τη Δευτέρα στη Le Figaro ότι το «Ρεπουμπλικανικό μέτωπο» της Γαλλίας, η συμμαχία κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει την ακροδεξιά από την εξουσία, προφανώς «δεν αποτελεί πλέον φυσικό αντανακλαστικό των ψηφοφόρων , αναμφίβολα λόγω κούρασης». Στο ίδιο ύφος ο Φρανσουά Μπαϊρού, επίσης ισχυρός υποστηρικτής του Μακρόν στον β’ γύρο διαπίστωσε ότι «σε αυτή τη φάση οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να κερδίσει. Όλα είναι πιθανά. Όλοι έχουμε δει ψηφοφόρους να κάνουν επιλογές που οι ιστορικοί αργότερα θεωρούν τρελές».

Ο ίδιος ο Μακρόν κατέστησε σαφές το βράδυ της Δευτέρας ότι κατά κανένα τρόπο δεν θεωρεί τις εκλογές ήδη κερδισμένες, υπενθυμίζοντας τους πολιτικούς σεισμούς του 2016 όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ έβαλε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 την Τρίτη ότι η Λεπέν, η οποία εκφράζει από καιρό θαυμασμό για τη Ρωσία και δεχόταν δάνεια από ρωσικές τράπεζες, θα «έδινε την κυριαρχία της Γαλλίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν» εάν εκλεγόταν.

«Άκουσα τις προτάσεις διεθνούς πολιτικής της Μαρίν Λεπέν… Αυτό είναι το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας», είπε η Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η νίκη της θα οδηγούσε σε συμμαχία με τον Πούτιν, έλλειψη προστασίας του ΝΑΤΟ και διακοπή των σχέσεων με τη Γερμανία.

Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 12 ποσοστιαίων μονάδων στον Μακρόν, που έχει και τη στήριξη πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών, ενώ ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Politico τον εμφανίζει να επικρατεί με 54% έναντι 46% της ακροδεξιάς αντιπάλου του, μια ψαλίδα πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2017, όταν επικράτησε με το συντριπτικό 66% κι έγινε ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αλλά οι αναποφάσιστοι και η αποχή μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της μάχης.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos Sopra Steria, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστό 56% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Λεπέν συνεχίζοντας να διευρύνει το προβάδισμά του. Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι 28% των ψηφοφόρων πιθανώς θα προτιμήσει την αποχή, ενώ από εκείνους που ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 38% σκέφτεται να στηρίξει τον Μακρόν και το 16% τη Λεπέν. Από τους υποστηρικτές του Πράσινου υποψηφίου Γιανίκ Ζαντό το 61% κλίνει προς τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ το 7% πιθανώς θα ψηφίσει την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού. Μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, το 86% έχει ήδη κάνει την επιλογή του έναντι του 14% που δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Ο Μακρόν, μετά από τη στήριξη από τους προκατόχους του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να υπολογίζει και σε εκείνη της κόρης του πρώην δεξιού προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Η Κλωντ Σιράκ και ο σύζυγός της, πρώην ΓΓ της γαλλικής προεδρίας, Φρεντερίκ Σαλά Μπαρού, απευθύνουν σήμερα έκκληση στους Γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά Μακρόν. «Όπως έλεγε στη διάρκεια της ζωής του ο Ζακ Σιράκ, είναι η ώρα της μάχης κατά του εξτρεμισμού», σημειώνουν σε δήλωσή τους στο Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση είναι απείρως πιο σοβαρή σήμερα από ό,τι το 2017 και το 2002», όπου το Εθνικό Μέτωπο (νυν «Εθνικός Συναγερμός») είχε περάσει στον δεύτερο γύρο. Επικρίνοντας τη θέση που υιοθέτησε το δεξιό κόμμα Les Républicains, αλλά και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν σημειώνουν ότι «ενόψει αυτής της πραγματικότητας, η απάντηση δεν είναι να πούμε: “να μην πάει ούτε μία ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», που είναι μια μορφή μη λήψης αποφάσεων, αλλά στη σαφή και ξεκάθαρη έκκληση για την ψήφο υπέρ του Μακρόν. Προς το παρόν, μόνο ένα πράγμα μετράει: δεν πρέπει να λείψει ούτε μία ψήφος από τον Εμανουέλ Μακρόν», υπογραμμίζουν.

Στο πλευρό του Μακρόν βρίσκονται και οι σοσιαλιστές πρώην πρωθυπουργοί Λιονέλ Ζοσπέν και Μανουέλ Βαλς. Μάλιστα, ο τελευταίος θα συμμετάσχει και σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό, για να στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν, έναντι της Λεπέν. Επίσης ο Σοσιαλιστής πρώην υπουργός και από τους συνοδοιπόρους του Φρανσουά Μιτεράν, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde επιχειρηματολογεί ότι η επανεκλογή Μακρόν είναι καίριας σημασίας για να υπερπηδήσει η Γαλλία τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ρήγματα που διατρέχουν την κοινωνία της. Κι υπογραμμίζει τη βούληση του Γάλλου προέδρου να συνεχίσει τη βιομηχανική ανάκαμψη της χώρας εκφράζοντας την επιθυμία να συσταθεί ένα ισχυρό υπουργείο Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Δημοκρατία.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα