back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς αύξηση 6 – 8% ο κατώτατος μισθός

Διαβάστε επίσης

Εισηγήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 6% και 8% εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που συμμετείχαν στην διαδικασία αναμόρφωσης των κατώτατων αποδοχών.

Με την λαβίδα της ακρίβειας να κλείνει επικίνδυνα γύρω από χιλιάδες νοικοκυριά το υπουργείο Εργασίας εισηγείται τα εξής μέτρα:

Αύξηση του κατώτατου μισθού για περίπου 700.000 εργαζομένους από τα 663 ευρώ μικτά που είναι σήμερα στα 703, 709 έως και 716 ευρώ.

Η ενίσχυση των κατώτατων αποδοχών, θα συμπαρασύρει τους μέσους μισθούς σε μικρότερο ποσοστό λόγω της προβλεπόμενης αναλογικής διαφοράς που πρέπει να έχουν τα μισθολογικά κλιμάκια, αλλά και

αναλογικά τις αμοιβές μερικής απασχόλησης και άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας.

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος ανεργίας, της αμοιβής των προγραμμάτων απασχόλησης και άλλων 23 επιδομάτων τα οποία έχουν ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ενίσχυση των προνοιακών, οικογενειακών και στεγαστικών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον κατώτατο μισθό και το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τις συνοδεύσουν, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για την στάση των συνδικάτων.

Πάντως, για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί μονόδρομο η άμεση αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ και η επαναφορά του δικαιώματος καθορισμού τους από τους κοινωνικούς εταίρους, με προοπτική την ενίσχυση του κατώτατου μισθού από 809 έως τα 825 ευρώ.

Παράλληλα, τα συνδικάτα ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων για την καταναλωτική προστασία των νοικοκυριών με την δραστική μείωση ή και την κατάργηση φόρων στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την πλήρη επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Στόχος, η προστασία των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση της δυνατότητας διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης.

Συλλαλητήρια

Ήδη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων αρχής γενομένης με τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς.

Την Κυριακή 1η Μαΐου, το ΠΑΜΕ καλεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωϊ, ενώ μισή ώρα αργότερα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει τις εξής παροχές:

-ΟΑΕΔ:

Επίδομα ανεργίας,

Επίσχεσης εργασίας,

Μακροχρόνια ανέργων,

Ειδικό εποχικό,

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,

Αφερεγγυότητας του εργοδότη,

Διαθεσιμότητας,

Παροχή προστασίας της μητρότητας,

Μαθητείας,

Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,

Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,

Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,

Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,

Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,

Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,

Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,

Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,

Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,

Προγράμματα απασχόλησης.

Επίσης, εξετάζεται η ενίσχυση των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι λαμβάνουν:

Επίδομα Ενοικίου

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αναπηρίας

Στεγαστικής Συνδρομής

Ομογενών

Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερήλικων

Επίδομα Γέννησης

Επίδομα Παιδιού και Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Τι ζητούν τα συνδικάτα

Οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εδράζονται σε δύο άξονες:

Τις άμεσες παρεμβάσεις στήριξης εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων και την αναμόρφωση του εργασιακού πλαισίου.

Ειδικότερα, ζητούν:

Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις.

Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.

Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.

Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.

Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον:

Την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση.

Την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας.

Τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία. Επαγρύπνηση κρατικού μηχανισμού για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις συνεχείς απειλές της πανδημίας.

Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες με σταθερή κρατική χρηματοδότηση, ανανέωση του στόλου και προσλήψεις μονίμου προσωπικού (οδηγών – τεχνικών – διοικητικών).

Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους.

Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα