Το τελεσίγραφο που απηύθυνε η Ρωσία στους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης έληξε στις 2 μμ ώρα Ελλάδος ενώ η Μόσχα φέρεται να υποβάλει έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία και δηλώνει ότι αναμένει απάντηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης, «Η Ρωσία υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία “με ξεκάθαρη γλώσσα” και περιμένει απάντηση». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέστειλε στο Κίεβο ένα σχέδιο ειρήνευση σε “ ξεκάθαρη γλώσσα “ και αναμένει την απάντηση της ουκρανικής ηγεσίας . Το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά του Κιέβου φέρεται να δήλωσε ο Πεσκόφ.
Οσον αφορά στο ρωσικό τελεσίγραφο είχε μάλλον πενιχρά αποτελέσματα . Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου στη Μαριούπολη, την χαλυβουργία Αζοφστάλ, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν, δήλωσαν σήμερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
“Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal”, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη.
Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.
Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη βρίσκονται τώρα οχυρωμένες στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ένα σύνολο εργοστασίων και υπογείων απ’όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να τις απομακρύνουν.
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το πρωί την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) ενώ οι πολιορκημένοι υπερασπιστες στη Μαριούπολη προειδοποιούν «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας»
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.
«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.
«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αζοφστάλ-, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.
Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.
Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων. Οοκληρη η περιοχή στο Αζοφσταλ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.000 άμαχοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις. Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι περίπου 120 άμαχοι διέφυγαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι Ουκρανοί μαχητές, που παραμένουν ως οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.
Από την πλευρά του, ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ότι ο στόχος της νέας επίθεσης της Ρωσίας στην ανατολικό τμήμα της χώρας είναι να καταλάβει όλες τις περιοχές στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ, να δημιουργήσει μία χερσαία γέφυρα με την Κριμαία και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι άμαχοι στο Λουγκάνσκ κλήθηκαν να απομακρυνθούν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις «έχασαν» τον έλεγχο της πόλης Κρεμίννα κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών. Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε έναν «ασταμάτητο βομβαρδισμό σε αστικές περιοχές» από την Κυριακή. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν.
Στο Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφθασε στο Κίεβο. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος μέσω Twitter. «Στο Κί
εβο σήμερα, στην καρδιά της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα μήνυμα που συνοδεύεται από φωτογραφία στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της ουκρανικής πρωτεύουσας.
In Kyiv today.
In the heart of a free and democratic Europe. @ZelenskyyUa pic.twitter.com/7DxTeoxtMc
— António Costa (@eucopresident) April 20, 2022
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισκέφτηκε και την ουκρανική πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου και συνομίλησε με τους κατοίκους στην περιοχή η οποία βάλλεται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
ΗΠΑ- ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ: Η Ουκρανία έλαβε στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά
Η Ουκρανία έχει υπερβεί τις προσδοκίες των συμμάχων της και στρατιωτικών αναλυτών, όχι μόνο διατηρώντας επιχειρησιακή την Πολεμική της Αεροπορία σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και επισκευάζοντας αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές και, κατά τα φαινόμενα, ενισχύοντας τον στόλο της.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πώς έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες.
«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο.
«Σίγουρα τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», δήλωσε.
Ωστόσο, αυτό ενδέχεται σύντομα να αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.
Πάνω από 50 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει «διαφιλονικούμενος» εν μέρει λόγω της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος που προσέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Ουκρανία να διεξάγει πιο αποτελεσματική χερσαία επιχείρηση από ό,τι αν η Ρωσία είχε την κυριαρχία στους αιθέρες, και κατάφερε να αντιμετωπίσει από αέρος τις δυνάμεις των εισβολέων.
Περισσότερα βαριά όπλα από Βέλγιο και η Ολλανδία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Το ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.
Ο κ. Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.
Πάντως τόσο ο κ. Ντε Κρο όσο και ο κ. Ρούτε φάνηκαν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία εισδοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι’ αυτή.
Ο Καναδάς θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα, ανακοινώνει νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.
«Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή» και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.
Ο καναδός πρωθυπουργός είπε πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών.
Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως πήραν την Κρεμίμνα
Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα (ανατολικά).
Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Η ίδια πηγή μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.
Ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα, βόρεια από το Σεβεροντονιέτσκ και βορειοδυτικά της πόλης Λουγκάνσκ.
Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.
Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), η προέλαση στην Κρεμίμνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.
‘Αλλες εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 56η ημέρα των μαχών
Η Νορβηγία θα δωρίσει 100 πυραύλους αεράμυνας mistral στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της την Τετάρτη.
Η Ρωσία έδωσε νέο τελεσιγραφο έως τις 14:00 σήμερα ώρα Ελλάδος για την παράδοση της Μαριούπολης
Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για εκκένωση. άμαχος πληθυσμός.
«Από τις 22:00 (ώρα Μόσχας) στις 19 Απριλίου 2022, κανείς δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσει τις μάχες και να καταθέσει τα όπλα» από τις 14:00 (ώρα Μόσχας) της Τετάρτης 20 Απριλίου.
Η Φινλανδία ξεκινά τη συζήτηση για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα αρχίσει σήμερα να συζητά εάν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε έξαρση στην πολιτική και δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο μπλοκ.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας είπε ότι η χώρα της θα αποφασίσει τώρα γρήγορα εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη παρά την προειδοποίηση της Ρωσίας για συσσώρευση πυρηνικών στη Βαλτική εάν η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.
«Νομίζω ότι θα γίνει αρκετά γρήγορα. Μέσα σε εβδομάδες, όχι μέσα σε μήνες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός Sanna Marin.
Η Σουηδία συζητά επίσης εάν θα υποβάλει προσφορά ένταξης μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Οι 200 βουλευτές στην Eduskunta της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα έλαβαν μια «λευκή βίβλο» που ανατέθηκε από την κυβέρνηση που αξιολογούσε τις επιπτώσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλες επιλογές ασφαλείας, όπως οι αυξημένες διμερείς αμυντικές συμφωνίες.
Η έκθεση δεν έκανε συστάσεις, αλλά τόνισε ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία δεν απολαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι είναι επί του παρόντος εταίρος της συμμαχίας.
Ανέφερε ότι η «αποτρεπτική επίδραση» στην άμυνα της Φινλανδίας θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» εντός του μπλοκ, ενώ σημείωσε ότι η ένταξη φέρει επίσης υποχρεώσεις για τη Φινλανδία να βοηθήσει άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.
Μετά από δύο δεκαετίες δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που παρέμεινε σταθερή στο 20-30%, ο πόλεμος προκάλεσε άνοδο των υπέρ σε πάνω από 60%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όπως επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δέκα ρωσικές επιθέσεις φέρεται να ματαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από Ουκρανούς υπερασπιστές στο έδαφος των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Επιπλέον, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε 12 ρωσικά άρματα μάχης, 28 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και δύο μονάδες εξοπλισμού αυτοκινήτου, ένα σύστημα πυροβολικού και εννέα εναέριους στόχους, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροπλάνου, ενός ελικοπτέρου, έξι διαφορετικών τύπων UAF και μια πτέρυγα πυραύλων.