back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σρι Λάνκα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Απαγόρευση κυκλοφορίας εφαρμόζεται σήμερα στην κεντρική Σρι Λάνκα, τις αρχές της οποίας κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση η διεθνής κοινότητα, την επομένη του θανάτου διαδηλωτή στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται στη νήσο μεσούσης ιστορικής οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα μετά τις καταγγελίες πως η αστυνομία χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία για να διαλύσει συγκεντρώσεις πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Η Σρι Λάνκα, βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948, ανακοίνωσε τη 12η Απριλίου ότι κηρύσσει στάση πληρωμών στους διεθνείς πιστωτές της. Το εξωτερικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση πασχίζει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 ως 4 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και δάνεια από άλλους πιστωτές.

«Διέταξα ήδη να αρχίσει έρευνα για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί στη Ραμπουκάνα», 95 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Σαντάνα Ουικραμαράτνε. Ο ίδιος διέταξε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον στην περιοχή.

Πλήθος στη Ραμπουκάνα ετοιμαζόταν να πυρπολήσει βυτιοφόρο που μετέφερε ντίζελ όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να το διαλύσουν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

Επρόκειτο για την πρώτη φονική αναμέτρηση αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις αυτόν τον μήνα.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους 11 αστυνομικοί, έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια, σύμφωνα με τις αρχές.

Αρκετές πρεσβείες στο Κολόμπο –των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά κ.ά.– εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες και κάλεσαν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα