back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Βοήθεια στην Ουκρανία με 800 εκ. δολάρια, εξοπλισμό και drones “φαντάσματα”

Διαβάστε επίσης

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

Εξάλλου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης.

Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανέπτυξε drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Ζελένσκι: Είμαι ευγνώμων στον Αμερικανό πρόεδρο 

“Είμαι ευγνώμων στον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να παράσχει στήριξη στο λαό της Ουκρανίας και στον πόλεμο ενάντια στην ρωσική επίθεση” ανέφερε με μήνυμά του στο twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σήμερα περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας μας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα