back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Ο Πούτιν επιθυμεί να αναβιώσει η ψυχροπολεμική περίοδος

Διαβάστε επίσης

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι το λιγότερο τραγική. Η Μαριούπολη η κινδυνεύει να σβήσει από το χάρτη. Παρά το τελεσίγραφο της Μόσχας, οι Ουκρανοί ανθίστανται με υψηλό φρόνημα, μάχονται σχεδόν δύο μήνες με τον εισβολέα. Δυστυχώς για την ώρα δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τη Ρωσία η κατάκτηση της Μαριούπολης: «Έχει τον υψηλό συμβολισμό ότι κι αν κερδηθεί θα εξασφαλιστεί μια εδαφική ενότητα μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ενδοχώρας. Εάν έπεφτε η Μαριούπολη οριστικώς, τότε οι Ρώσοι θα είχαν πλήρη έλεγχο στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα και στη θάλασσα του Αζόφ».

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι διττός «αφενός μεν να εξασφαλιστεί για την Ουκρανία ένα καθεστώς ουδετερότητας, ότι δεν πρόκειται να εισέλθει στο ΝΑΤΟ κάτι που για την ώρα το δέχεται το Κίεβο, αφετέρου δε να υπάρξει ρωσική κυριαρχία είτε κανονική είτε οιονεί στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας που κατοικούνται κυρίως από ρωσόφωνους πληθυσμούς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε το πρόβλημα της Μόσχας είναι ότι εμφορείται από έναν αυτοκρατορικό νεοτσαρισμό.

«Ο Πούτιν επιθυμεί να αναστήσει τον πάλαι ποτέ μετασοβιετικό χώρο ως χώρο αποκλειστικής επιρροής της Μόσχας. Θέλει να αναβιώσει η ψυχροπολεμική περίοδος και να μετεγγραφεί σε ένα σύγχρονο ιστορικό πλαίσιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η ευρωπαϊκή ιστορία, 80 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να φλερτάρει με την ιδέα των σφαιρών επιρροής».

Πάντως, ο κ. Χατζηβασιλείου, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν αποτέλεσμα καθώς -όπως είπε- η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται στο πολλαπλάσιο.

«Η απόφαση της Ευρώπης ακόμα και με την καθυστέρησή της να προχωρήσει σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, στέλνει μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τα παιχνίδια εκβιασμών του Κρεμλίνου με τους ενεργειακούς πόρους».

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές πηγές και οδεύσεις φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η Μεσόγειος θα μπορούσε σήμερα να εξελιχθεί στη νέα εναλλακτική πηγή πόρων.

«Εάν δεν γίνει ο East Med, για λόγους καθαρά οικονομικής βιωσιμότητας, η ελληνική κυβέρνηση έχει προνοήσει για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου που θα φέρει φτηνό ρεύμα από φωτοβολταϊκά στη Βόρεια Αφρική, μέσω Ελλάδος, στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ο ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κλείνοντας, σχολίασε την πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, λέγοντας: «Το ψευδοκράτος φυτοζωεί υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας. Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες απαράδεκτες δηλώσεις από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για έναν πιθανό νέο Αττίλα καθώς και παραληρηματικές δηλώσεις από τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο ίδιο μήκος κύματος. Από την πλευρά μας, στέλνουμε μήνυμα ότι δεν υφίσταται η παραμικρή κουβέντα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Διεθνή Κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, για δύο χωριστά Κράτη στην Κύπρο ή για Συνομοσπονδία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα