back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαριούπολη: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο

Διαβάστε επίσης

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

Το λιμάνι και η χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης στο στόχαστρο της Ρωσίας

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες θα χρειαστούν οι ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ντονμπάς, εκτιμά το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση την οποία επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Όπως επισημαίνεται, το στοιχείο αυτό φαίνεται να κλονίζει τον προγραμματισμό του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θέλει πάση θυσία να ανακοινώσει μια έστω συμβολική νίκη στην Ουκρανία στην επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά των Ναζί, στις 9 Μαΐου. Το κύριο πρόβλημα των Ρώσων, αναφέρεται στην έκθεση της Συμμαχίας, είναι η αδυναμία αύξησης της αποτελεσματικότητας στις μάχες. Επιπλέον, το Business Insider επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατάληψης της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά στρατεύματα, εκτιμούν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν στο Ντονμπάς. Παρά τις πρόσφατες ενισχύσεις του, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικόητά του στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το έγγραφο του ΝΑΤΟ, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες. Διάφορες αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για προβλήματα στον ανεφοδιασμό των Ρώσων με καύσιμα.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να κερδίσει, παρά τις αποτυχίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει (από την επίθεση) στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

«Ο Πούτιν έχει σαφώς αποτύχει στην εκπλήρωση των αρχικών του στόχων, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να κερδίσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία, και σε αυτό που ονόμασε «χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να υπάρξει εκ νέου επίθεση στο Κίεβο

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις πιθανές εκβάσεις, η εισβολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός της, της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος άλλαξε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εις βάρος της Ρωσίας.

«Ήταν μια στρατηγική γκάφα για τη Ρωσία», είπε.

“Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία”, δηλώνει η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα