back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας βρίσκεται στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας αποτελεί την πιο σημαντική και δύσκολη δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, που τα τελευταία 20 χρόνια φέρνει το Αιγαίο στο διεθνή χάρτη της εφαρμοσμένης εκπαίδευσης στη θαλάσσια έρευνα και προστασία, καθώς :

  • υλοποιείται σε συνεργασία με κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια που έχουν συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
  • περισσότεροι από 19.000 νέοι άνθρωποι από 42 χώρες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και νέοι επιστήμονες, διαφόρων ειδικοτήτων, έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις, field courses, προγράμματα study abroad με διάρκεια από λίγους μήνες έως 3 χρόνια.
  • υλοποιείται έρευνα για διδακτορικές διατριβές σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Ιταλίας, οι οποίες στηρίζονται από υποτροφίες που προσφέρουν από κοινού τα Πανεπιστήμια και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.
  • δραστηριοποιείται καθόλη τη διάρκεια του έτους στις χερσαίες βάσεις και στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Αρχιπελάγους στη Σάμο και τους Λειψούς και εν πλω στα 4 ερευνητικά σκάφη, ενώ τους επόμενους μήνες θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
  • αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και στοχεύει να προετοιμάσει και να εμπνεύσει τη νέα γενιά επιστημόνων που θα κληθούν να διαχειριστούν τα αυξανόμενα προβλήματα που απειλούν τις θάλασσές μας παρέχει έμμεση οικονομική στήριξη στις κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου όπου δραστηριοποιείται.

Μία σημαντική και αθέατη πτυχή της δουλειάς του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» γίνεται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου στη Σάμο και τους Λειψούς, αλλά και εν πλω στο ερευνητικό σκάφος Aegean Explorer.

Η επίμονη δουλειά των ερευνητών αλλά και των εξωτερικών συνεργατών από τα βρετανικά πανεπιστήμια Loughborough και East Anglia και το Plymouth Marine Laboratory,  επιτρέπει να τεκμηριώνεται η πραγματική έκταση της πλαστικής και μικροπλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας. Η  έρευνα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην πλαστική και μικροπλαστική ρύπανση, καθώς και στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις πόσιμου και θαλασσινού νερού. Ιδιαίτερα η μικροπλαστική ρύπανση, αποτελεί βασική  προτεραιότητα λόγω της ραγδαίας αύξησής της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Στα εργαστήρια εξετάζονται δείγματα ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών για την περιεκτικότητα τους σε ίνες και θραύσματα πλαστικού, δείγματα από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, καθώς και δείγματα νερού και θαλάσσιου ιζήματος, από τα ρηχά έως και τις βαθιές θαλάσσιες τάφρους του Αιγαίου.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα