back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα στα Κύθηρα. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Κυθήρων και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 79 χιλιόμετρα.

To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) έκανε λόγο για 5,4 Ρίχτερ.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Βαρβίτσα στον Πάρνωνα Λακωνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το μέτωπο είναι μεγάλο καθώς μαίνεται σε ορεινό και εξαιρετικά δύσβατο σημείο, όπου το οδικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο.

Η φωτιά καίει μεγάλα πεύκα αλλά και χαμηλή βλάστηση, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

 

Μετά την Πολωνία, την στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία κλείνει άμεσα η Ρωσία.

Αργά χθες το βράδυ, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από σήμερα, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Άνω κάτω η αγορά του φυσικού αερίου. Επεφτε κοντά στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα και στη συνέχεια λόγω των εξελίξεων με την Πολωνία έκανε «άλμα» στα 107 και κατέληξε στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%.                    Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, ενώ οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες.

 

«Σημαντική και πολύ εποικοδομητική» ήταν η διάσκεψη άμυνας για την Ουκρανία, η οποία έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση στην πόλη Ραμστάιν του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Σε αυτήν συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι άλλες συνολικά 40 χώρες της Δύσης. Συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Έχουμε φτάσει σε νέα φάση στο πεδίο των μαχών και πρέπει να αντιδράσουμε. Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη παρά ποτέ. Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος επέκρινε τις προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε και ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως οι χώρες του ελεύθερου κόσμου κατανοούν οτι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή και ότι ο απώτερος στόχος είναι η διάλυση της Ευρώπης.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά. «Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα, προβληματίζει η ένταση στην φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας. Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

4.727 νέα κρούσματα κορονοιού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. 41 ασθενείς κατέληξαν, 267 νοσηλεύονται διασηλωνωμένοι.

Τη λήξη της πανδημικής έκτακτης ανάγκης για την ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει η Κομισιόν σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το προσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί σήμερα, προειδοποιεί ότι είναι πιθανές νέες αυξήσεις μολύνσεων και συνιστά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα να επιβάλουν και πάλι έκτακτα μέτρα εάν χρειαστεί.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι υπεύθυνος για την κήρυξη της έναρξης μιας πανδημίας και του τέλους της.

 

Στις ΗΠΑ, σχεδόν το 60% του πληθυσμού είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ως τον Φεβρουάριο, δείχνει μελέτη των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που δημοσιοποιήθηκε χθες και βασίζεται στις εξετάσεις αντισωμάτων.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 190 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, αριθμό υπερδιπλάσιο των 80 εκατομμυρίων επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων, που σημαίνει ότι εκατομμύρια ήταν ασυμπτωματικοί, δεν διαγνώστηκαν ή δεν απογράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές.

 

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Νέα Ιωνία, με έναν άνδρα να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις του από τους πυροσβέστες και έναν ακόμα να τραυματίζεται σοβαρά.

Το αυτοκίνητο κινούνταν επί της λεωφόρου Κύμης όταν, για άγνωστο λόγο, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε από γέφυρα στη Λεωφόρο Καποδιστρίου.

 

Στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ Μάντσεστερ Σίτι- Ρεάλ Μαδρίτης 4-3. H ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 4 Μαΐου στην Ισπανία.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 14 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα