back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Στη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Πολωνία προχώρησε τελικά σήμερα το πρωί η ρωσική Gazprom όπως μεταδίδει το Reuters, βάσει στοιχείων που έλαβε από το δίκτυο λειτουργίας προμηθειών φυσικού αερίου της Ε.Ε. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός σταμάτησε τη παροχή φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία καθώς χθες είχε προειδοποιήσει και τις δύο χώρες ότι θα προβεί σε αυτή την κίνηση λόγω της αλλαγής διατάγματος που προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια. Η είδηση αυτή οδήγησε χθες σε άνοδο 17% στις τιμές του φυσικού αερίου παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Βαρσοβίας και Σόφιας ότι ο ενεργειακός τους εφοδιασμός είναι προς το παρόν ασφαλής. Στο μεταξύ, υπέκυψε τελικά στις πιέσεις από το Κίεβο, διεθνείς εταίρους, αλλά και από στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων ο γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, εγκρίνοντας χθες την αποστολή περίπου 50 τανκς στην Ουκρανία σηματοδοτώντας μια τεράστια αλλαγή στην πολιτική της χώρας του. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία εγκρίνει την αποστολή βαρέος οπλισμού σε εμπλεκόμενη σε πόλεμο χώρα. Πρόκειται μάλιστα για όπλα δυτικής και όχι σοβιετικής κατασκευής. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με ομολόγους της στο ΝΑΤΟ που έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. Παράλληλα, προχθές, η Πολωνία επιβεβαίωσε ότι  έχει ήδη αποστείλει τανκς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ του ΟΗΕ συμφώνησε «κατ’ αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς και κομμάτια της Ζαπορίζια, του Μικολάιβ και του Χαρκόβου.

 

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τρεις Ρωσικές επαρχίες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, με αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη ρωσική πόλη Μπιέλ-γκο-ροντ να παίρνει φωτιά. Σύμφωνα με αξιωματούχο της περιοχής, η πυρκαγιά  κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες.

 

Πρόκειται για να έναν πόλεμο που ξεκίνησε γιατί απειλήθηκαν τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, εάν έμπαινε στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία. Τα αίτια για την παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν τα πυρηνικά. Η Ρωσία δε έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπλ. Κοσμήτορας, Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της Ευελπίδων. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας, λέγοντας ότι η αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ εκεί θα απειλήσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία εκτόξευσης της Ρωσίας.

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα στα Κύθηρα. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο, καθώς και σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Βαρβίτσα στον Πάρνωνα Λακωνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς μαίνεται σε ορεινό και εξαιρετικά δύσβατο σημείο, όπου το οδικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

 

4.727 νέα κρούσματα κορονοιού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Στο 7,4% το ποσοστό θετικότητας. 41ας ασθενείς κατέληξαν, 267 νοσηλεύονται διασηλωνωμένοι. Τη λήξη της πανδημικής έκτακτης ανάγκης για την ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters και αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

Σχεδόν 32.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν από την τροχαία στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων σε όλη την χώρα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Περισσσότερα θα μας πει ο Δημήτρης Πέρρος.

 

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 27 βαθμούς Κελσίου. 21ας βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα