back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Αδαμίδης: Το καλοκαίρι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, θα υπάρχουν μέρες που θα κόβεται το ρεύμα

Διαβάστε επίσης

Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και πλέον η πλειοψηφία των καταναλωτών στη χώρα μας καλείται να πληρώσει υπέρογκους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και στους υπόλοιπους παρόχους με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών να είναι μη βιώσιμα.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, έκανε λόγο για αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος και εξήγησε πώς σχηματίζονται οι τιμές μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

‘Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι παραγωγοί ρεύματος δεν ενδιαφέρονται για την άνοδο των τιμών καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στα συμβόλαιά τους τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που σημαίνει ότι η άνοδος των τιμών πληρώνεται από τον καταναλωτή.

«Το ρεύμα έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό, σε χρηματιστηριακό προϊόν. Η διαδικασία μετακύλισης στους καταναλωτές είναι παράνομη, γι αυτό και θα δούμε σωρεία αγωγών διότι με βάση τους κώδικες προμήθειας, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας μηχανισμός ο οποίος στην ουσία προστατεύει τον πάροχο και όχι τον καταναλωτή. Πρόκειται για αστεία πράγματα».

Προειδοποίησε ότι η χώρα μας εντός του καλοκαιριού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

«Θα υπάρχουν μέρες που θα κόβεται το ρεύμα γιατί δε φτάνει στη χώρα μας».

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί ο ρυθμός των εντολών αποκοπής ρεύματος με περίπου 500 ημερησίως στην Αττική και άλλες τόσες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των διακανονισμών σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70% και αυτό θα ενταθεί περαιτέρω καθώς θα εξακολουθήσουν να έρχονται υψηλοί λογαριασμοί. Μένουν απλήρωτοι λογαριασμοί όχι από υπαιτιότητα του καταναλωτή γιατί δεν πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά τους λογαριασμούς τους να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι για να πέσουν οι πολύ υψηλές τιμές στο ρεύμα, η χώρα μας θα πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια ώστε να μην εισάγει το σύνολο της κατανάλωσης που χρειάζεται. Όπως είπε, η εξόρυξη λιγνίτη είναι μια δύσκολη πολυπαραγοντική διαδικασία που θέλει προσωπικό το οποίο δεν υπάρχει καθώς 4.500 άνθρωποι λείπουν αυτή τη στιγμή, τακτικό προσωπικό και συμβασιούχοι.

«Τα προβλήματα στη χώρα μας είναι τεράστια. Βγήκε από μια οικονομική κρίση, δεν έχει επιλύσει τα ζητήματα της καθημερινότητας , οι μισθοί είναι στα τάρταρα και η ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος είναι χωρίς προηγούμενο Τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί πανικόβλητη να αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη . Ψάχνουν να βρουν στην αγορά της δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα να τους προσλάβουν μέσω εργολάβου.

Δηλαδή, οι άνθρωποι που έχουν μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έδιωξαν το τακτικό προσωπικό, σχεδόν το εξανάγκασαν σε συνταξιοδότηση και τώρα θέλουν να προσλάβουν ανθρώπους με τεχνογνωσία , χωρίς καμία εργασιακή σχέση μέσω εργολάβων. Δηλαδή, να τα οικονομάει ο εργολάβος και οι υπόλοιποι να δουλεύουν σαν δούλοι στη γαλέρα».

Παράλληλα εξαπέλυσε βολές κατά της διοίκησης της ΔΕΗ λέγοντας: «Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τις αμοιβές του και τις άλλες δραστηριότητές του και οι Γενικοί Διευθυντές στην εταιρεία από 6 έγιναν 17, με μισθούς που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ το χρόνο μαζί με τα μπόνους, συν τις μετοχές που τους έχουν δώσει. Τρέχουν να λειτουργήσουν τις λιγνιτικές μονάδες μπας και σώσουν την παρτίδα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα