back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια για ρωσικό αέριο – Στηρίζουμε Βουλγαρία και Πολωνία

Διαβάστε επίσης

Φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες θα λαμβάνουν η Βουλγαρία και η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η απόφαση της Ρωσίας (σσ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία) αποτελεί επιθετική κίνηση την οποία η ΕΕ αξιολογεί ως μίας μορφής απειλή», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε τους παρόχους ενέργειας στην Ευρώπη να μην συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώνουν σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. «Η πληρωμή σε ρούβλια, εάν δεν προβλέπεται στις συμβάσεις, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μια άλλη επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας», έγραψε στο τουιτερ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία που ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom λόγω της άρνησης τους για πληρωμή σε ρούβλια.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμιρ Πούτιν οι μη φιλικές χώρες να πληρώνουν την  προμήθεια φυσικού αερίου σε ρούβλια, κάτι που έχουν αρνηθεί Πολωνία και Βουλγαρία. Και άλλες χώρες έχουν αρνηθεί αναφέροντας παραβίαση των συμβολαίων, ωστόσο μόνο σε αυτές τις δύο χώρες επέλεξε να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου η Gazprom.

Νωρίτερα και η κρατική εταιρεία της Πολωνίας επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο έχουν διακοπεί, αλλά η Βαρσοβία από την πλευρά της ανέφερε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Δεν εκβιάζουμε κανέναν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια και ειδικότερα τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος υποστήριξε, αντιθέτως, πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει παραπάνω πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών που έχουν ήδη συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ρωσική ενέργεια σε ρούβλια.

Η διεθνής ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας εκφράστηκε στη σύνοδο εκπροσώπων από 43 χώρες για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την Ευρώπη όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στη συνάντηση του Ράμσταιν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά οχήματα, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής έπειτα από μια συζήτηση για τη μεταφορά βαρέων όπλων που δίχασε την κυβέρνηση. Τα μεταχειρισμένα οχήματα, που ονομάζονται «Gepard Flakpanzer», είναι σχεδιασμένα για αεράμυνα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στο έδαφος. Το σύστημα σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά έκτοτε έχει ενημερωθεί.  Ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι γίνεται πιο ρεαλιστικό μετά τη σχετική δήλωση του αναπληρωτή καγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν διαχειρίσιμη για τη χώρα του».

 Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε σήμερα την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου προς τη Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.

Πρόκειται για την πρώτη διακοπή παράδοσης  φυσικού αερίου  προς την Ευρώπη από το 2006 και το 2009, περιόδους κατά τις οποίες οι διαφωνίες για τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησαν σε διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών. 

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι η διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί σε περίπτωση παράνομης λήψης φυσικού αερίου από τους αγωγούς.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε και τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει, ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης και υπογραμμίζει, ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Η είδηση για τον τερματισμό προμήθειας οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το εμπάργκο του φυσικού αερίου ενίσχυσε την ανησυχία που προκάλεσαν χθες οι μυστηριώδεις εκρήξεις που συγκλόνισαν την Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία κι όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προκάλεσε τις εκρήξεις ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία από τα δυτικά.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο, στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Σόφια: H αναστολή των προμηθειών αποτελεί αθέτηση συμβολαίου

Νωρίτερα σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

Η Σόφια θα γνωρίζει σύντομα αν θα σταματήσει η ροή του αερίου που λαμβάνει μέσω της Τουρκίας, δήλωσε ο Νικόλοφ μετά τη γνωστοποίηση της Gazpromgaz προς τη βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz πως θα σταματήσει από σήμερα τις προμήθειες.

Ο υπουργός δήλωσε πως η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα τηρήσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάλεσε τις χώρες να μην πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που απαιτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η βαλκανική χώρα καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου που θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η Βουλγαρία μεταφέρει επίσης ρωσικό αέριο μέσω μιας επέκτασης του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom.

«Η Βουλγαρία είναι ένας πιστός εταίρος όλων των γειτονικών χωρών. Η Βουλγαρία δεν είναι Ρωσία. Όταν μπορούμε, βοηθούμε όλους τους γείτονές μας», τόνισε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιασμό

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Η Βαρσοβία θέλει να επιταχύνει την ολοκλήρωση τερματικού σταθμού LNG

Η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι.

“Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027”, δήλωσε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε πριν από λίγο «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

Η ρωσική απόφαση επιτείνει τη θέση της Ρωσίας ως παρία, τονίζει η Βρετανία

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

«Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (…) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η Πολωνία προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο

η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (…) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους», δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Πρόεδρος Ρωσικής Βουλής: Να διακοπούν οι προμήθειες αερίου και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Εκρήξεις σε τρεις επαρχίες στα σύνορα με την Ουκρανία τη νύχτα

Σειρές ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τρεις επαρχίες της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, με αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ να παίρνει φωτιά. Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ, τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, η πυρκαγιά στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα κατασβέστηκε και δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος.Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων με ελικόπτερα και άνοιξαν πυρ εναντίον διαφόρων χωριών.Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ο Ρομάν Σταρόβοιτ, αξιωματούχος στην επαρχία Κουρσκ, η οποία επίσης γειτονεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, που πιθανόν οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Στη Βορονέζ, πρωτεύουσα επαρχίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και ότι διενεργείται έρευνα.

Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στο Azovstal δεν σταματούν. Καμία εκεχειρία, αλλά απόπειρες εισβολής ξανά και ξανά. Παρά τις ανακοινώσεις (του Πούτιν)», έγραψε στο Telegram ο Αντριουτσένκο.

«Την ίδια ώρα οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή μεταξύ των κτιρίων διοίκησης του Azovstal και του δρόμου», πρόσθεσε.

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία της πόλης και ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν βρει καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Αντριουτσένκο δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη σήμερα. Πολλές προηγούμενες απόπειρες για την κήρυξη εκεχειρίας προκειμένου με στόχο τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων έχουν αποτύχει.

Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα