back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Λιόλιος: Πυρηνικά τα πραγματικά αίτια για την παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Για τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία και τα σενάρια περί  πυρηνικής απειλής μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών.

Ο κ. Λιόλιος εκτίμησε ότι «τα πραγματικά αίτια για την παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κυρίως τα πυρηνικά», τονίζοντας ότι   πίσω από την ρωσική εισβολή κρύβεται η επιθυμία του ΝΑΤΟ για αντιβαλλιστική ασπίδα στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο ο οποίος ξεκίνησε γιατί απειλήθηκαν τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι αν η Ουκρανία έμπαινε στο ΝΑΤΟ εκεί θα τοποθετούνταν αντιβαλλιστική ασπίδα η οποία εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι έκανε συμφωνίες με τη Δύση ώστε τα πυρηνικά καύσιμα των πυρηνικών  εργοστασίων της Ουκρανίας να έρχονται πλέον από τη Δύση – και αυτό σημαίνει πάνω από το 50% της ενέργειας της Ουκρανίας- αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι για την εισβολή στην Ουκρανία».

Παράλληλα σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο  να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτόν τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Μάλιστα, το αιτιολόγησε λέγοντας ότι «η συμβατική δύναμη της Ρωσίας είναι ικανή να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συμβατική δύναμη του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά μόνο αν απειλείτο η εθνική της κυριαρχία. Εάν όμως υπάρξει και τυπικός Ρωσο-νατοϊκός πόλεμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά».

Και πρόσθεσε: «Ακούμε συχνά για πυρηνικές κεφάλες ανά τον κόσμο. Είναι συνδυασμός όπλων. Έχουμε μια Ρωσία που μπορεί να φτάσει σε μισή ώρα με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στις ΗΠΑ κι αντιστρόφως οι ΗΠΑ να φτάσουν στη Ρωσία. Επομένως, ένας πυρηνικός -νατοϊκός πόλεμος, στην πραγματικότητα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, είναι θέμα μιας ώρας».

Πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος από το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καθώς «βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία εκτόξευσης βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων της Ρωσίας και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας».

Κλείνοντας, σημείωσε ως ιδιαιτέρως σοβαρή την  πιθανότητα η Ρωσία να αποσυρθεί από όλες τις Συνθήκες ελέγχου  πυρηνικών όπλων.

«Είμαστε σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου. Πλέον το ”Σιδηρούν Παραπέτασμα” αντικαθίσταται από το ”Πυρηνικό Παραπέτασμα”. Εάν τελικά κάνει χρήση των πυρηνικών, θα κάνει πρώτα μια πυρηνική δοκιμή», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα