back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επτά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Διαβάστε επίσης

Τους επτά πυλώνες για την προστασία των εργαζομένων, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Ειδικότερα, το τελευταίο δωδεκάμηνο:

– Κυρώθηκαν οι Συμβάσεις 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

– Συστήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή ενώ αυτές τις ημέρες προχωρεί η τοποθέτηση Διοικητή στη νέα αυτή ανεξάρτητη αρχή.

– Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, συμβάλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

– Ορίστηκε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

– Προβλέφθηκε ότι το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.

Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έθεσε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που δομείται στη βάση του νέου στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία 2021 – 2027 και ταυτόχρονα, ενσωματώνει τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

«Όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Οι μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών του παρελθόντος, όμως ταυτόχρονα νέοι κίνδυνοι συνεχώς αναδύονται. Οι νέες προκλήσεις και τα εργατικά ατυχήματα που εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν είναι οι λόγοι για τους οποίους στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν εφησυχάζουμε, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είναι θέμα συνείδησης, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι στους εργαζομένους», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα