back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Κρεμλής: Η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της επάρκεια

Διαβάστε επίσης

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, με το Κίεβο να μιλά για «ενεργειακό εκβιασμό», το «στοίχημα» για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Γιώργος Κρεμλής, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι «η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της επάρκεια» και συνεπώς «δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ενέργειας».

«Την Τρίτη 3 Μαΐου γίνονται τα εγκαίνια του πλωτού σταθμού αεριοποίησης, υπάρχουν αποθέματα στη Ρεβυθούσα αλλά και συμφωνίες που θα γίνουν προκειμένου να διασφαλίσουν το αέριο που χρειαζόμαστε. Επίσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης σε ότι αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση ενώ υπάρχει και το νομοσχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο», ανέφερε.

Υπογράμμισε ως σημαντικό να αποθηκεύεται και να διοχετεύεται η ενέργεια στο δίκτυο, όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και όταν το δίκτυο είναι ελεύθερο.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να αποδεσμευτούμε σταδιακά από το ρωσικό φυσικό αέριο» και σημείωσε πως «η χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα υποστηρίξει τη Βουλγαρία».

Σχετικά με τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ με ενδιάμεση πηγή παραγωγής ενέργειας το φυσικό αέριο, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο κόστος παραγωγής ενέργειας καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει χρηματοδοτήσεις τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για το υδρογόνο.

«Δημιουργείται το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να υποστηρίξει αυτές τις πολιτικές. Περιμένουμε και από την Ευρώπη με κοινή φωνή να πάρει θέση ειδικά στο αν θα πληρώσουν οι χώρες σε ρούβλια ή όχι».

Όπως είπε ο κ. Κρεμλής, ο λιγνίτης θα εξακολουθεί να ηλεκτροδοτεί τη χώρα μέχρι το 2028 ενώ προγραμματίζεται να εισέλθει σταδιακά η χώρα στην τροχιά της ενεργειακής μετάβασης.

Πρόσθεσε ότι «το φυσικό αέριο δεν είναι πράσινο, θεωρείται αειφόρο υπό την έννοια ότι μπορούν να κατασκευαστούν ακόμα και εργοστάσια παραγωγής φυσικού αερίου μέχρι το 2035, νέας τεχνολογίας και συνεπώς λιγότερο ρυπογόνα. Έχει μπει μέσω της τροποποίησης του κανονισμού για την ταξινόμηση μέσα στο ενεργειακό μίγμα, είναι πιο πράσινο από το πετρέλαιο κι έτσι επιτρέπεται κι η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε».

Πάντως, σημείωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι και στην ενεργειακή κρίση και στον εκβιασμό από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Πούτιν το γνωρίζει αυτό και στο πλαίσιο της αντιδραστικής του πολιτικής εκβιάζει τις χώρες. Κάποιες εταιρίες έχουν υποκύψει γιατί εάν δεν πληρώσουν σε ρούβλια κινδυνεύουν άμεσα να χρεοκοπήσουν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα