back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα

Διαβάστε επίσης

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες» και τόνισε ότι «αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι «με κανένα τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα, ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο».

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε το Γάλλο πρέσβη για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνογαλλική συνεργασία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρέσβη για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, όπως με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Βουδούρη, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα