back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπει το σχέδιο για την εφοδιαστική επάρκεια της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής, διαβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.

Στη διάρκειά της τονίστηκε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Ηδη, το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» ήδη το σχέδιο για την εφοδιαστική επάρκεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο, όπως η διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με απόφαση του Κρεμλίνου. Ακόμα και αν ένα τέτοιο σενάριο δεν θεωρείται πιθανό αυτή την στιγμή.

Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση και μεγιστοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και την αύξηση της προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG). Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν τεθεί όλες σε λειτουργία και έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, αξιοποιώντας τα αποθέματα τους, ενώ είναι αυξημένη η παραγωγή των υδροηλεκτρικών.

Επίσης, οι  τρεις μονάδες διπλού καυσίμου μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με ντίζελ. Αυτές οι κινήσεις επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει κάθε υστέρηση στην παροχή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να έχει διασφαλισθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Πληρώνουμε τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάγωσαν τις εγχώριες
έρευνες υδρογονανθράκων και προσέδεσαν δυσανάλογα την χώρα στο εισαγόμενο
φυσικό αέριο καθιστώντας την ενεργειακά ευάλωτη την πιο κρίσιμη στιγμή, σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει, πρόσθεσε, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να
προχωρήσει στις αναγκαίες υποδομές σε δίκτυα και διασυνδέσεις μέσω των πόρων
του Ταμείου Ανάκαμψης, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την
διάχυση τους μέσω ενεργειακών κοινοτήτων σε νοικοκυριά, αγρότες και
επιχειρήσεις.

Newsroom Αθήνα 984, Απόστολος Χονδρόπουλος, Κατερίνα Παπαβασιλείου,

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα