back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δ. Παπανικολάου: Ο αυτισμός δεν αποτελεί ασθένεια, οι οικογένειες να μην φοβούνται το κοινωνικό στίγμα και το bullying

Διαβάστε επίσης

Mετά την πρόσφατη συγκλονιστική εξομολόγηση του Δημήτρη Παπανικολάου ότι τόσο η κόρη του όσο και ο ίδιος βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχοντας στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ, ο παλαίμαχος καλοθοσφαιριστής μίλησε στον Αθήνα 9.84 και μοιράστηκε με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και με τους ακροατές του σταθμού της πόλης, σκέψεις και συναισθήματα.

Έχοντας ως στόχο να βοηθήσει συνανθρώπους του να αποδεχθούν ότι πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο, να μην φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτό και να αντιληφθούν πως μπορούν να κάνουν ό,τι και οι υπόλοιποι άνθρωποι, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο αυτισμός δεν αποτελεί ασθένεια.

Παρακίνησε τις οικογένειες να μην φοβούνται το κοινωνικό στίγμα και το bullying και να βγουν μπροστά με πίστη και χαμόγελο, όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και ο ίδιος.

«Έχοντας το ερέθισμα από την κόρη μου η οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αποκάλυψα ότι και εγώ αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα, μίλησα και για τους δυο μας. Έπρεπε να προετοιμάσω κάπως το έδαφος, να ξεκινήσω με τον εαυτό μου. Ήθελα να δώσω θάρρος στις περίπου 200.000 στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Υπάρχει άρνηση αλλά όσο πιο νωρίς το αποδεχτεί κάποιος και το μοιραστεί με τον κύκλο του τόσο περισσότερο θα βοηθήσει το παιδί του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, εξήγησε πως ο αυτισμός είναι μια αόρατη αναπηρία που έχει πολλές βαθμίδες, από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή.

«Δυστυχώς, έχουμε συνδυάσει τον αυτισμό με κάτι κακό. Όμως, το φάσμα του είναι τεράστιο και εμπεριέχει πολλές λειτουργικότητες. Σαφώς και έχει χαμηλή λειτουργικότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για μια πιο δύσκολη κατάσταση τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τις οικογένειές τους, αλλά υπάρχει και η υψηλή λειτουργικότητα που όχι μόνο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αλλά πολλές φορές είναι βοηθητικός».

Υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και της αποδοχής λέγοντας: «Δεν θα βρισκόμαστε εδώ για πάντα. Οφείλουμε να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι, να αποδεχόμαστε το διαφορετικό και να προχωράμε. Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι. Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Άλλωστε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλος φανατισμός, για παράδειγμα μεταξύ ομάδων ή πολιτικών κομμάτων, αυτή η ανάγκη να ανήκουμε κάπου και να μισούμε κάποιον άλλον, είναι επίπλαστη».

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νέα γενιά καθώς, όπως είπε διαμορφώνει έναν καινούριο τρόπο αντίληψης και τα νέα παιδιά είναι πλέον πιο ενημερωμένα και περισσότερο δεκτικά στο διαφορετικό.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα