back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

 

Στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε χθες το Κίεβο, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για πέντε πυραύλους που έπληξαν την πρωτεύουσα λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που αυτό συνέβη κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν», ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο γγ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι και επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα απέρριψε πάντως τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις

«Ο πρόεδρος το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν το βράδυ οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

«Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που επέστρεψε από την Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους, καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση μετά την εισβολή.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου».

 

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία. Σύμφωνα με κλήση που υποκλάπηκε από το Κίεβο και δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, ένας στρατιώτης ακούγεται να ομολογεί ότι οι ρωσικές απώλειες ανέρχονται σε τουλάχιστον 26.000.

 

Τα πρόσωπα δέκα Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν στη «σφαγή» της Μπούτσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.                                                                                                         Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τον καθένα από αυτούς ενώπιον της δικαιοσύνης».

 

Η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει το Κρεμλίνο, είπε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Τόκιο.

Στην Bundestag υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την Χριστιανική Ένωση η πρόταση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

 

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου,  μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  Νάνσι Πελόζι.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πρόσκληση αυτή «δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», και τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης  είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις 41 τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Λόγω της έντασης στο Αιγαίο παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

Νομοθετική τροπολογία με την οποία οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου η νομιμότητά της κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, θα καταθέσει ίσως και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε με ανάρτησή του στο τουίτερ όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

Την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή, επανέλαβε από το Βόλο ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρέμβαση που όπως είπε, εξασφαλίζει άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών από το οικονομικό βάρος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Το οριστικό τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου εισηγήθηκε η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σε εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο αλλά και στην είσοδο των ταξιδιωτών στη χώρα μας.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.580 νέες λοιμώξεις, 48 θανάτους και 260 διασωληνωμένους  ασθενείς.

 

Στη Κίνα, σε lockdown βρίσκονται τουλάχιστον 27 πόλεις, ενώ με τους περιορισμούς επηρεάζονται έως και 165 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεκίνο με μαζικά τεστ, κλείσιμο σχολείων και στοχευμένα «λουκέτα» σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ υπάρχουν φόβοι για απαγορεύσεις τύπου Σανγκάης.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, προβλέπονται για σήμερα στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 19 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα