back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Για μακροχρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία προετοιμάζεται η Δύση – Νέες ρωσικές επιθέσεις στα νότια και δυτικά

Διαβάστε επίσης

Για μια μακροχρόνια πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία προετοιμάζεται η Δύση καθώς η ρωσική εισβολή στην χώρα εισήλθε στην 65η ημέρα και οι δυνάμεις της Μόσχας βάλουν εκ νέου κατά της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα νότια και δυτικά. Οι βομβαρδισμοί στη χαλυβουργία Άζοφσταλ συνεχίζονται και οι υπερασπιστές της μαρτυρικής Μαριούπολης παραμένουν στη θέση τους.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να πλήξει ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους κρουζ «Kalibr», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοανά δήλωσε στο BBC ότι μπορεί οι επόμενες ημέρες να αποδειχθούν κρίσιμες, αλλά ο πόλεμος πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, «ακόμη και χρόνια».

Στα εξακόσια δισ. δολάρια υπολογίζει, μέχρι στιγμής, τις απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και στις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, 2.500 χιλιόμετρα δρόμων και σχεδόν 300 γέφυρες.

Εν τω μεταξύ, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο σουηδικό νησί Γκότλαντ της Βαλτικής ανακοίνωσε ότι θα ενισχύει η Στοκχόλμη.

Την ίδια ώρα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει την πρεσβεία του στο Κίεβο.«Μια μικρή ομάδα της πρεσβείας εκεί (στο Κίεβο) θα συνεργάζεται στενά με τις ουκρανικές αρχές κι άλλες χώρες εταίρους που έχουν επιστρέψει», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα σε μήνυμά του στο Twitter. «Είναι σημαντικό να παρέχουμε επιτόπου υποστήριξη στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Η πρεσβεία στο Κίεβο δεν θα είναι ακόμη προσβάσιμη για προξενική βοήθεια.

Η Νορβηγία κλείνει με τη σειρά της τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία, εκτός από τα αλιευτικά

Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας δεν είναι μέλος, και θα κλείσει με τη σειρά της όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα υποστήριξε, συχνά με λίγη καθυστέρηση, σχεδόν το σύνολο των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι “27” απέναντι στη Ρωσία.

Σήμερα το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων που αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου από την ΕΕ.

Επίθεση στο Κίεβο παρόντος του Αντόνιο Γκουτέρες 

Τουλάχιστον δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το δυτικό Κίεβο χθες στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα, και ενώ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρισκόταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προερχόμενος από την Μόσχα. Τα πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν αμέσως μόλις ο κ. Γκουτέρες ολοκλήρωσε την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Από τους ρωσικούς τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν σημαντικές ζημιές σε ένα κτίριο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ επί τόπου είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί. «Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των Ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είμαστε ασφαλείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω WhatsApp συμπλήρωσε: «Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που αυτό συνέβη κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πυρκαγιά ξέσπασε ύστερα από τους βομβαρδισμούς σε κτιριακό συγκρότημα 25 ορόφων, του οποίοι οι δύο πρώτοι όροφοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν πέντε ενοίκους, ανέφεραν.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις στη συνοικία Σεφτσενκόβσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Για «αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν με πυραύλους Κρουζ. «Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», υπογράμμισε.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε την επίθεση στο Κίεβο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χθες καθόταν σε ένα μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και σήμερα (άκουγε) εκρήξεις πάνω από το κεφάλι του».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γγ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενός εργοστασίου της διαστημικής υπηρεσίας Artiom στο Κίεβο χρησιμοποιώντας υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής της διαστημικής επιχείρησης Artiom στην πόλη του Κιέβου», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους από το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

“Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο με τον Ζελένσκι ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε “κατ’ αρχήν” για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν “θανάσιμο κίνδυνο” εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως “καταστροφική” την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Στόχος βομβαρδισμών έγινε ρωσικό σημείο ελέγχου στην επαρχία Κουρσκ

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

“Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς”, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ.

Ο Σταροβόιτ επεσήμανε ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά.

“Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές”, τόνισε ο ίδιος.

Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Ο ΟΑΣΕ επισημοποιεί το τέλος της αποστολής των παρατηρητών του στην Ουκρανία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επισημοποίησε το τέλος της αποστολής των παρατηρητών του στην Ουκρανία έπειτα από οκτώ χρόνια, συνεπεία του βέτο που έθεσε η Ρωσία την 31η Μαρτίου στην ανανέωση της θητείας του.

Ο ΟΑΣΕ “θα λάβει άμεσα μέτρα για να εφαρμόσει “τη διακοπή αυτής της αποστολής, δήλωσε σε ανακοίνωση η γενική γραμματεία του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Βιέννη.

“Η θέση της Ρωσίας δεν μας άφησε άλλη επιλογή”, σχολίασε ο ασκών την προεδρία του οργανισμού, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Όλες οι αποφάσεις του ΟΑΣΕ λαμβάνονται συναινετικά και η Μόσχα μπλόκαρε, για πρώτη φορά πριν από λιγότερο από ένα μήνα, την παράταση της θητείας αυτής της αποστολής.

Αυτό έθεσε τέλος στις αβεβαιότητες όσον αφορά το τέλος αυτής της διαδικασίας που εφαρμόστηκε το 2014 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δυτικών και της Ρωσίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας μεταξύ της Ουκρανίας και των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, αυτές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η αποστολή είχε επικυρωθεί νομικά από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Ο ΟΑΣΕ ήταν το μόνο διεθνές όργανο που τεκμηρίωνε την κατάσταση επί του πεδίου.

Ωστόσο οι ομάδες του, που αποτελούνταν από εκατοντάδες μέλη από δεκάδες χώρες, που εξεπλάγησαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, απομακρύνθηκαν εκτάκτως από την περιοχή τις επόμενες ημέρες. Οι δραστηριότητές τους σταμάτησαν την 1η Απριλίου.

Ωστόσο, παρέμεναν επί τόπου Ουκρανοί εργαζόμενοι που “πραγματοποιούσαν διοικητικά καθήκοντα”, διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ την Κυριακή.

Τέσσερις εξ αυτών κρατούνται στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και ερευνώνται συγκεκριμένα για “κατασκοπεία” ή “εσχάτη προδοσία”.

Δύο παρατηρητές έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο αυτή της μεγάλης επιχείρησης. Ο Αμερικανός Τζόζεφ Στόουν σκοτώθηκε σε έκρηξη το 2017 και η Ουκρανή Μαρίνα Φενίνα σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο την 1η Μαρτίου.

Ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη από τότε που συγκροτήθηκε το 1975, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, για να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αριθμεί σήμερα 57 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και αυτών που βρίσκονται στην τροχιά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα