back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουλάχιστον 42 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 42 άνθρωποι, αλλά κανένας σοβαρά.

“Υπάρχουν 42 τραυματίες από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής” στην Πλατεία Τεμενών, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 12 τραυματίες.

Από τους 42 αυτούς ανθρώπους οι 22 διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, αλλά “κανείς δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάταση”, διευκρίνισε η Ερυθρά Ημισέλνηνος.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι επενέβη όταν εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες προς διάφορες κατευθύνσεις, περιλαμβανομένου του Δυτικού Τείχους, όπου συγκεντρώνονται Εβραίοι προσκυνητές. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

“Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα εναντίον των ταραχοποιών και των παρανόμων με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και τάξης”, επεσήμανε η αστυνομία.

Η Πλατεία Τεμενών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για το ισλάμ αλλά και ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους, στην παράδοση των οποίων είναι γνωστός με το όνομα Όρος του Ναού.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι μέσα και γύρω από την Πλατεία Τεμενών.

Οι συγκρούσεις αυτές εγείρουν φόβους για κλιμάκωση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς μάλιστα από τα τέλη Μαρτίου έχουν σημειωθεί αρκετές αιματηρές αντιισραηλινές επιθέσεις.

Από τις 22 Μαρτίου 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αντιισραηλινές επιθέσεις. Σε αντίποινα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να κάνουν τα πάντα για να “νικήσουν την τρομοκρατία” και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί συνολικά 26 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων.

Οι σημερινές ταραχές ξέσπασαν την ώρα που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα εξάλλου είναι και η “Γιουμ αλ Κουντς αλ αλάμι”, η ετήσια ημέρα “υπεράσπισης” της Ιερουσαλήμ, μια γιορτή την οποία θεσμοθέτησε το Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Χθες Πέμπτη το βράδυ τα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ διοργάνωσαν συγκέντρωση σε στάδιο της Λωρίδας της Γάζας για να τιμήσουν την ημέρα αυτή και να καλέσουν σε “υπεράσπιση” της Ιερουσαλήμ και της Πλατείας των Τεμενών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα