back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ξεφεύγουν από αντισώματα προηγούμενης λοίμωξης με το νέο στέλεχος

Διαβάστε επίσης

Δύο νέες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού μπορούν να ξεφεύγουν από τα αντισώματα προηγούμενης λοίμωξης με το νέο στέλεχος αρκετά καλά ώστε να προκαλέσουν ένα νέο κύμα, αλλά είναι πολύ λιγότερο ικανές να αναπτυχθούν σε εμβολιασμένα άτομα, διαπίστωσαν νοτιοαφρικανοί επιστήμονες σε έρευνά τους, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι επιστήμονες από πολλά ιδρύματα εξέτασαν τις υποπαραλλαγέςBA.4 και BA.5 του στελέχους Όμικρον, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε τον περασμένο μήνα στον κατάλογο παρακολούθησης.

Πήραν δείγματα αίματος από 39 συμμετέχοντες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον, όταν αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους.

Δεκαπέντε είχαν εμβολιαστεί -οκτώ με το εμβόλιο της Pfizer και επτά με το εμβόλιο της J&J- ενώ οι υπόλοιποι 24 δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Η ομάδα που εμβολιάστηκε παρουσίασε περίπου 5 φορές μεγαλύτερη ικανότητα εξουδετέρωσης και προστατεύεται καλύτερα», αναφέρει η μελέτη, μια προδημοσίευση της οποίας κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.

Στα μη εμβολιασμένα δείγματα, υπήρξε σχεδόν οκταπλάσια μείωση της παραγωγής αντισωμάτων όταν εκτέθηκαν στα BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με την αρχική σειρά BA.1 Omicron.

Η Νότια Αφρική ενδέχεται να εισέλθει σε ένα πέμπτο κύμα COVID νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι και επιστήμονες, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μια συνεχή αύξηση των λοιμώξεων που φαίνεται να οφείλεται στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 Omicron.

Μόνο το 30% περίπου του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων», αναφέρει η μελέτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα