back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Το όνειρο της Ζέλμα» της Μαριάνα Λέκι

Διαβάστε επίσης

Η λογοτεχνική παράδοση του μαγικού ρεαλισμού μεταφέρεται στη σύγχρονη Γερμανία ως ένα λυτρωτικό, καθαρτικό παραμύθι για ενήλικες.

Σ’ ένα μικρό χωριό της Δυτικής Γερμανίας, οι κάτοικοι είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους. Τόσο που η εμφάνιση ενός σπάνιου ζώου, του οκάπι, στα όνειρα της Ζέλμα να έχει συνδεθεί με έναν θάνατο κάθε φορά στην κοινότητα. Η τελευταία εμφάνιση του οκάπι στον ύπνο της Ζέλμα θα είναι αυτή που θα πείσει και τον πιο σκεπτικιστή κάτοικο, αλλά θα έχει και απρόβλεπτες συνέπειες στην εγγονή της Λουίζε. Από εκεί και πέρα όλα θα είναι ανοιχτά, η εμφάνιση του έρωτα με τη μορφή ενός βουδιστή μοναχού από την Ιαπωνία, η ουσιαστική μεταμόρφωση πολλών χαρακτήρων, ακόμη και ένα ταξίδι στην ατέλειωτη απεραντοσύνη.

Η συγγραφέας κατάφερε με αυτό το μυθιστόρημά της να κερδίσει τις καρδιές κριτικών και αναγνωστικού κοινού, με το βιβλίο να αναδεικνύεται το αγαπημένο των Γερμανών βιβλιοπωλών το 2017, να γίνεται συνεχόμενο μπεστ σέλερ και να μεταφράζεται σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Κάτι απόλυτα κατανοητό, καθώς συνδυάζει αξιαγάπητους χαρακτήρες, απωθημένες επιθυμίες και κρυμμένα μυστικά σε μια αναπάντεχη διαδρομή στα μαγικά απρόβλεπτα της ζωής. Η Λέκι μελετάει την πίστη, την απώλεια και την αγάπη άνευ ορίων, βουτώντας παράλληλα στις κρυφές όψεις της αδιαπραγμάτευτα καλής πλευράς της ανθρώπινης φύσης.

«Το όνειρο της Ζέλμα, όμως, ήταν αλλιώς: το ακολουθούσαν γεγονότα. Όποτε στον ύπνο της εμφανιζόταν οκάπι, εμφανιζόταν στη ζωή ο θάνατος· κι όλοι έκαναν λες και καθόλου δεν τον περίμεναν, λες και τώρα πρωτάκουγαν γι’ αυτόν, λες και δεν είχε ξαναφανεί ποτέ του εκεί, λες και δεν βρισκόταν από πάντα ανάμεσά τους, στον κοντινό τους περίγυρο, σαν τη νονά που σε τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει μικρά ή μεγάλα δώρα στα βαφτιστήρια της».

«Το όνειρο της Ζέλμα» της Μαριάνα Λέκι κυκλοφορεί από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα