back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Πέτροβιτς: Ασπίδα για την ενεργειακή επάρκεια το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε επίσης

2022-05-03

Ένα καίριας σημασίας έργο για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εγκαινιάζει στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των προσπαθειών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές του.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισ κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.
Σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023 και θα καλύψει σχεδόν το 80% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Πρόκειται για μια «εναλλακτική δίοδο τροφοδότησης με φυσικό αέριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και διαμόρφωσης εναλλακτικών τρόπων για την προμήθεια φυσικού αερίου, έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο δίνει άλλη πνοή στην περιοχή , αλλά και στα Βαλκάνια…
Θα δημιουργήσει την επάρκεια που θέλουμε γιατί μετά την κρίση στην Ουκρανία, έχουν προκληθεί πολύ μεγάλες ανησυχίες σε αυτή την κατεύθυνση…
Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG (FSRU) θα βρίσκεται απέναντι από την περιοχή της Μάκρης. Το φυσικό αέριο – μέσω ειδικής σωλήνωσης που θα πηγαίνει παράλληλα με το βυθό- θα καταλήγει στην περιοχή της βιομηχανικής ζώνης , ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα αποθηκεύεται».

Και όλα αυτά, την ώρα που σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σήμερα πλήρεις κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν, ενώ όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου είπε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει έντονη δραστηριότητα με μετακινήσεις νατοϊκών στρατευμάτων».

Ειδικότερα, σε σχέση με το λιμάνι της πόλης και την ανατολική προβλήτα, εκμετάλλευσης από το ΝΑΤΟ, προανήγγειλε ότι «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα