back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εντολή για διακοπή ρεύματος σε 26.500 νοικοκυριά – Αύξηση των διακανονισμών κατά 70%

Διαβάστε επίσης

«Ηλεκτροπληξία» για τα νοικοκυριά φέρνει το τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με τις εντολές για διακοπή ρεύματος να αυξάνεται δραματικά σε σημείο που παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι οι αποκοπές θα φτάσουν στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, οι ημερήσιες εντολές διακοπής ρεύματος φθάνουν τις 2.000 την ώρα που καταγράφεται αύξηση των διακανονισμών κατά 70% καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουν δοθεί 26.500 περίπου εντολές αποκοπών και μάλιστα ήδη έχουν εκτελεστεί κοντά στις 10 χιλιάδες ενώ τις επόμενες ημέρες άλλες 16.000 παροχές ηλεκτρικής ενέργειας θα διακοπούν. Στην Αττική μάλιστα το ρεύμα κόβεται σε 500 σπίτια την ημέρα, 300 εντολές την ημέρα δίδονται για στην Θεσσαλονίκη και κοντά 1500 πεντακόσιες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης κάθε εργάσιμη ημέρα πανελλαδικά για καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα.

Οι διακανονισμοί έχουν ήδη τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και, παρότι έως σήμερα εξυπηρετούνται, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν θα υπάρξει ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Επιπρόσθετα, αυξάνονται και οι χρόνοι αποπληρωμής μετά τη λήξη του λογαριασμού και για εκείνους που δεν χρειάζονται τη λύση του διακανονισμού. Ήδη υπολογίζεται ότι 5% των καταναλωτών αποπληρώνουν τον λογαριασμό 7 ημέρες μετά τη λήξη του. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις, όχι μόνο για την ικανότητα αλλά κυρίως και για την διάθεση αποπληρωμής από πλευράς καταναλωτών.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι διαμαρτυρίες προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις χρεώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τον αριθμό των παραπόνων που συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα να είναι τετραψήφιος. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές κινητοποιούνται ώστε να καταθέσουν συλλογικές αγωγές κατά των προμηθευτών ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Διακοπές για τις παροχές υδροδότησης

Οι λογαριασμοί της ΕΥΠΑΠ εμφανίζουν από αρχές του χρόνου ραγδαία αύξηση των αποκοπών νερού, προσθέτοντας επιπλέον βάρη στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από περίπου 3.720 παροχές που ήταν προς διακοπή τον φετινό Φεβρουάριο, τον Μάρτιο οι εντολές για διακοπές αυξήθηκαν στις 10.8666, ενώ μόνο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου προσέγγισαν τις 35.000.

Το 2020 η ΕΥΔΑΠ είχε εκδώσει εντολές διακοπής σε 46.086 παροχές που αντιστοιχούσαν σε 66,2 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Εταιρεία Ύδρευσης έχει προχωρήσει σε αλλαγή των κριτηρίων βάση των οποίων προχωρεί σε διακοπή του νερού, καθώς οι εντολές γίνονται πλέον οριζόντια για οφειλές άνω των 100 ευρώ και εφόσον υπάρχουν οκτώ ανεξόφλητοι λογαριασμοί.

Οι ιδιώτες θα ενημερώνονται πώς έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακοπής. Εάν δεν ανταποκριθούν εντός 3 ή 4 ημερών, τότε η παροχή νερού κόβεται.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΥΔΑΠ σε αυτή την κατηγορία υπόκεινται μόνο όσοι έχουν προσκομίσει τα προσωπικά τους στοιχεία επικοινωνίας.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα