back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

K. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

«Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές», ενώ με αφορμή την παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και ηγετών βαλκανικών χωρών, σημείωσε ότι «συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας». «Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσία του κ. Μισέλ, του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και της Βόρειας Μακεδονίας,Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές. Έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε στη συνέχεια το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο LNG, επισημαίνοντας: «το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)».

«Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», τόνισε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών μας και στη σταδιακή απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο ασφαλείς. Αυτό το έργο συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

«Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνολικά»

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές, από τις ΗΠΑ, από την Εγγύς Ανατολή, αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σαρλ Μισέλ: Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

«Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια γεωπολιτική επένδυση. Συμβάλει στην απελευθέρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία» έγραψε στο Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Ο FSRU είναι κρίσιμο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης» έργο, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, «έχει καταστεί γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα