back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις εντός ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ράλι για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Διαβάστε επίσης

Σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να διατυπώσουν επιφυλάξεις για την επιβολή εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις  που θα  έχει στην ενεργειακή τους ασφάλεια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα συμφωνα με τον οποίο η πρόταση της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «δεν περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί στα μέλη το βάρος» ή «μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή».  «Ακόμη μελετούμε την πρόταση, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.  Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις έναντι της εισήγησης της Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τονίζει πως δεν βλέπει «εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια» της Βουδαπέστης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο Ούγγρος αξιωματούχος διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».  Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο ίδιο πρακτορείο ανέφερε την Τετάρτη πως η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, καθώς θα μπορούν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν, συγκεκριμένα, μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία, ενώ διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης. Συμφωνα με το Reuters  η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια – εξ ου και οι παραπάνω επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ενώ αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου ειδικώς όσον αφορά  στην έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του .

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκάλεσαν ράλι τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά.  Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν περισσότερο από 5%.

Τα συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκαν έως και 7,4% στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 9,8%.

Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα