back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Βρανά: Το άγχος μου είναι μήπως ξυπνήσω χωρίς χιούμορ

Διαβάστε επίσης

 

Η δημοφιλής stand up commedian Κατερίνα Βρανά μιλά στον Αθήνα 984 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου για την εμπειρία της αναπηρίας που άλλαξε την οπτική της στη ζωή, τις δυσκολίες να μετακινείσαι στην πόλη με αμαξίδιο, αλλά και για τις ιαματικές ιδιότητες του χιούμορ. Με το πηγαίο χάρισμα να σε κάνει να γελάς ακόμη και με τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις,  ξέρει καλά από δυσκολίες κι ανατροπές.

Παρά το πρόβλημα υγείας με μια διάτρηση εντέρου, επακόλουθη σηψαιμία και πολλά άλλα που επηρέασαν τον συντονισμό του οργανισμού της, την όραση και την ομιλία της, η Κατερίνα Βρανά δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε πιο δυνατή στην αγκαλιά του κόσμου με απανωτά sold out παραστάσεων και χαμόγελα, διατηρώντας άθικτα το ταλέντο και τα εκφραστικά της μέσα.

Την Παρασκευή 13 Μαίου, η αγαπημένη κωμικός έρχεται στη σκηνή του Άνοδος Live Stage με ένα νέο κύκλο παραστάσεων του ανανεωμένου stand up show «Staying alive» ή με τον αποκαλυπτικό ελληνικό τίτλο «Σχεδόν πέθανα».

«Είναι ένας τρόπος να μιλήσω όσο πιο αστεία μπορώ για την περιπέτεια της υγείας μου, που παρά τα τραγικά στοιχεία είχε -αντικειμενικά- και άφθονο γέλιο. Η κατάσταση έφτανε κάποιες φορές να είναι τόσο σουρεάλ, που η αντίδραση ολονών ήταν να γελάσουμε… Η παράσταση είναι προσβάσιμη σε όλους, με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική, ενώ υπάρχουν και υπέρτιτλοι για τους κωφάλαλους ΑμεΑ» λέει και δεν μπορείς να μη σκεφτείς ότι είναι αφιερωμένη στη δύναμη να αντιμετωπίζουμε ,τι μας φέρνει η ζωή. Όπως η Κατερίνα Βρανά.

Ο τρόπος που στρέφει στον εαυτό της την κατάσταση που ζει στην παράσταση, αλλά και σε κάθε της κουβέντα, είναι απολύτως λυτρωτικός και απόδειξη ευφυίας. Στην ερώτηση αν αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ζωή, μετά την τραγική εμπειρία που λίγο έλειψε να την οδηγήσει στο θάνατο, απαντά ότι απλά της επιβεβαίωσε τη στάση ζωής που είχε.
«Πάντα πίστευα ότι το χιούμορ είναι από τα πιο δυνατά όπλα και μου στάθηκε ο ισχυρότερο σύμμαχος μπροστά σε όλα αυτά που είχα να αντιμετωπίσω.
Λόγω των δυσκολιών στην κίνηση και στην όραση, άλλαξε δραματικά η καθημερινότητά μου. Έπρεπε αναγκαστικά να παίρνω τα πράγματα πιο χαλαρά, αλλά έτσι έγινα λιγότερο αγχωτική. Μη φανταστείς δραματικά πράγματα, απλά είμαι λίγο πιο χαλαρή.

Στο παρελθόν, ομολογεί πως την διακατείχε μεγάλο άγχος για τα θέματα καριέρας.

«Να προλάβω να κάνω οτιδήποτε σε σχέση με τις παραστάσεις, τις ημερομηνίες και τα σημεία που θα τις έδινα. Τώρα, το άγχος μου είναι μήπως ξυπνήσω μια μέρα χωρίς χιούμορ και με κοροϊδεύουν οι γονείς κι οι φίλοι μου. Κάποτε επειδή μιλώ εξ ίσου καλά ελληνικά και αγγλικά, φοβόμουν μην ξυπνήσω και δεν είμαι πλέον δίγλωσση».

Η περιπέτειά της που έμοιαζε λίγο σαν τρενάκι του λούνα παρκ, όπως λέει η ίδια, την ευαισθητοποίησε σε πολλά επίπεδα.

«Σοκαρίστηκα από την έλλειψη προσβασιμότητας στην Ελλάδα. Είχα καλομάθει στην Αγγλία, αλλά όταν ήρθα σε αυτή την κατάσταση εδώ, το κατάλαβα για τα καλά. Σοκάρει η άγνοια σε σχέση με το έλλειμμα προσβασιμότητας. Δέχομαι πολλά μηνύματα από γυναίκες που μου λένε ότι κατάλαβαν καλύτερα την κατάστασή μου μετά τη γέννηση του παιδιού τους, από τις δυσκολίες να μετακινηθούν με το καροτσάκι στην πόλη.

Σχολιάζοντας πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η γενική νοοτροπία, τονίζει εμφατικά πως «πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάποια βήματα… Γιατί ακόμα κι αν δεν είσαι ανάπηρος, τα πεζοδρόμια έτσι όπως είναι θα μας κάνουν όλους. Γλιστρούν, φεύγουν πλακάκια απ το πουθενά, είναι πολύ μικρά και δεν μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια, πρόκειται για τραγική κατάσταση…»
Στο κλείσιμο της συζήτησης, η Κατερίνα Βρανά έχει μια ακόμη κουβέντα για το χιούμορ «Φωτίζει τις δυσκολίες της ζωής για να μετατραπούν κάποτε σε ευκολίες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα