back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συντάξεις-εξπρές στο Δημόσιο – Διαδικασία, δικαιούχοι και τα σημεία προσοχής

Διαβάστε επίσης

Την εφαρμογή της ψηφιακής διαδικασίας κανονισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος και λόγω θανάτου ασφαλισμένων του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για πράξεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e-Ε.Φ.Κ.Α., προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Στη νέα διαδικασία, εντάσσονται αιτήματα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου, αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης και εκκρεμούν, με έναρξη πληρωμής από 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά.

Στόχος, η επίσπευση της έκδοσης συντάξεων και σε πρώτο στάδιο εντάσσονται στο σύστημα ψηφιακής διαδικασίας κανονισμού κατά προτεραιότητα τα αιτήματα που αφορούν τον κανονισμό κύριας και επικουρικής σύνταξης γήρατος:

α) χωρίς χρήση χρόνου ασφάλισης άλλων φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ

β) με χρήση χρόνου ασφάλισης φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος αποτυπώνεται στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης

γ) είναι διαθέσιμος ψηφιακά στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και

δ)τα αιτήματα που αφορούν κανονισμό κύριας σύνταξης λόγω θανάτου που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία:

Οι πράξεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου, σε δικαιούχους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, εκδίδονται αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής διαδικασίας κανονισμού, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της αυτοματοποίησης άντλησης των στοιχείων.

Οι γενικές πληροφορίες, τα στοιχεία ασφαλιστικής ιστορίας, ο χρόνος ασφάλισης, οι συντάξιμες αποδοχές και κάθε άλλο στοιχείο για τον κανονισμό σύνταξης που απαιτείται ανά κατηγορία αιτήματος συνταξιοδότησης, αντλούνται από το ατομικό Δελτίο κάθε ενδιαφερόμενου.

Χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλο ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ ασφαλιστικό φορέα κύριας σύνταξης και ελήφθη υπόψη ως χρόνος ασφάλισης ή προϋπηρεσίας αποτυπωμένος στο ΔΑΥΚ, θεωρείται αυτοδικαίως ως χρόνος ασφάλισης, χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, συνυπολογιζόμενος κατά την επεξεργασία του αιτήματος για τον κανονισμό σύνταξης, χωρίς περαιτέρω ενέργειες για την επαλήθευσή του πριν από την έκδοση της πράξης κανονισμού σύνταξης.

– Εάν ο αιτών ζητήσει την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης που δεν αποτυπώνεται στο ατομικό Δελτίο του, υποβάλλει τα έγγραφα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον χρόνο αυτό,.

Πράξη κανονισμού σύνταξης που εκδίδεται μετά την πάροδο τριών μηνών από την παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη ως ασφαλιστικό χρόνο, επιπλέον αυτού που εμφαίνεται στο ΔΑΥΚ και αυτόν που έχει καταγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή σε άλλο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και αυτόν που έχει δηλώσει ο αιτών ως επιπλέον χρόνο ασφάλισης και για τον οποίον έχει υποβάλει σχετικά δικαιολογητικά στοιχεία, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε επαλήθευση του καταγραφέντος χρόνου και έλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων πριν την έκδοση της πράξης κανονισμού σύνταξης.

Επί των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 και είναι εκκρεμείς εκδίδονται πράξεις κανονισμού σύνταξης, οι οποίες υποχρεωτικά λαμβάνουν υπόψη ως χρόνο ασφάλισης, επιπλέον αυτού που εμφαίνεται στο ΔΑΥΚ και αυτόν που έχει καταγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή σε άλλο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και αυτόν που έχει δηλώσει ο αιτών ως επιπλέον χρόνο ασφάλισης, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε επαλήθευση του καταγραφέντος χρόνου και χωρίς να απαιτείται η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στοιχείων για τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης που έχει δηλώσει ο αιτών, πριν την έκδοση της πράξης κανονισμού σύνταξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Ο e-Ε.Φ.Κ.Α. διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου συντάξεων και επιδομάτων που αφορούν άμεσα συγγενικά πρόσωπα (γονείς, σύζυγο, τέκνα) του αιτούντος προκειμένου να διασταυρώσει τα απαραίτητα στοιχεία κατά την εκτέλεση της επεξεργασίας της αίτησης, καθώς και κατά τη μετέπειτα διαδικασία ελέγχου κανονισμού των παροχών.

2.Κάθε πράξη γνωστοποιείται αποκλειστικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος ή ο νόμιμος εκπρόσωπος/ αντίκλητός του. Η πράξη θεωρείται ότι κοινοποιήθηκε μετά την παρέλευση δέκα εργασίμων ημερών από την αποστολή της με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως αυτή τηρείται στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής διαδικασίας κανονισμού και αναγράφεται στην πράξη ή με την υφιστάμενη διαδικασία κοινοποίησης.

3.Σε περίπτωση διαπίστωσης παραποίησης ή ψευδούς δήλωσης στοιχείων, διακόπτεται η χορήγηση της σύνταξης, αναζητούνται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποβολής ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με την κείμενη ποινική νομοθεσία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα