back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αθ. Εξαδάκτυλος: Ευέλικτος και ορθολογικός ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, θα συναντήσουν δυσκολίες τα απογευματινά χειρουργεία

Διαβάστε επίσης

Για τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή με έμφαση την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ανέφερε ότι ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και θα είναι είτε γιατρός του ΕΣΥ, είτε ιδιώτης, είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είτε γιατρός που υπηρετεί σε μονάδες και Κέντρα Υγείας της ΠΦΥ.

«Ανέκαθεν η Πρωτοβάθμια εξωνοσοκομειακή φροντίδα εξυπηρετούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥ οι οποίοι ασκούν ιδιωτικά την ιατρική. Θα πρέπει ο μανιχαϊστικός διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας, να παύσει. Το Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από όλους και αυτό φάνηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε ότι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία και στον προσωπικό γιατρό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχίας όπως και στο κομμάτι της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης».

Τι είναι όμως αυτό που επί της ουσίας αλλάζει και ποια θα είναι τα οφέλη για τους ασθενείς;

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε έναν γιατρό της επιλογής τους και σε αυτόν θα απευθύνονται όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για όσους έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Αυτόν θα συμβουλεύονται, από αυτόν θα λαμβάνουν οδηγίες, κατεύθυνση ή και παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις.

«Πρακτικά, αυτό για τους ασθενείς σημαίνει ότι μπορούν να απευθύνονται στον ειδικό γιατρό, συμβεβλημένο ή μη, όπως πηγαίνουν και τώρα, με απόλυτη ελευθερία επιλογής. Αν απαιτηθεί νοσοκομειακή φροντίδα θα πρέπει να έχουν την καθοδήγηση είτε του ειδικού γιατρού που θα εξετάσει την πάθησή τους είτε του προσωπικού γιατρού που θα φροντίζει τη γενικότερη υγεία τους και την πρόληψη και θα τηρεί και τον φάκελό τους», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι «αυτό το σύστημα, όπως περιγράφεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι πολύ πιο ευέλικτο, ρεαλιστικό και ορθολογικό» και πως «θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

Ωστόσο, εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία κάνοντας λόγο για ένα «αποσπασματικό μέτρο το οποίο θα συναντήσει πολλές δυσκολίες».

Επισήμανε ότι «ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έχουμε την αίσθηση ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση γιατί δεν είναι έτοιμο το σύστημα να τα υποδεχτεί. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται κατά προτεραιότητα ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό καθώς και αλλαγή του τρόπου διοίκησης».

Ομοίως, τάχθηκε κατά της διάταξης για το claw back των διαγνωστικών εργαστηρίων, δηλαδή της αυτόματης επιστροφής χρημάτων όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια έκπτωση εκ των υστέρων η οποία οδηγεί στα όρια της απόγνωσης και στο κλείσιμο των εργαστηρίων.

«Θα θέλαμε πιο θαρραλέες παρεμβάσεις», σημείωσε.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σχολίασε: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μέτρων το οποίο θα διατηρηθεί όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το κριτήριο είναι πόσο πιέζεται το ΕΣΥ».

Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επανέλαβε ότι «προστατεύουν τον ασθενή από σοβαρή νόσηση και από τον θάνατο σε ποσοστό 90-95%» και πρόσθεσε πως «ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών στην εντατική είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος που είναι εμβολιασμένος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα