back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ημερίδα του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Ημερίδα με θέμα «70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η πάλη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολούθησαν παρεμβάσεις.

«Θα πρέπει να γίνει λεπτομερής ενημέρωση του ελληνικού λαού, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει προσφέρει και ούτε πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα. Η οικονομική συμμετοχή της χώρας, δεν είναι μόνο η ετήσια συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του, αλλά και το κόστος προμήθειας και λειτουργίας των οπλικών συστημάτων που είναι υποχρεωμένη να διατηρεί, λόγω των υποχρεώσεών της ως μέλος της Συμμαχίας. Πιστώσεις για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι του ελληνικού λαού.

Τελικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ είναι το γεωπολιτικό εργαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, που μόνο δεινά και πολέμους γεννά σε βάρος των λαών. Κάθε λαός και ιδιαίτερα ο ελληνικός, θα πρέπει να αγωνιστεί για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από αυτό» τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ εισέρχεται σε μια νέα φάση. Υπάρχουν συζητήσεις και προτάσεις που μπορεί να αλλάξουν τις δομές και τις λειτουργίες του» επισήμανε ο Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής του GEOEUROPE, αναφέροντας στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ότι:

– Συζητείται το ενδεχόμενο αλλαγής του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να υπάρχει αυτόματη στρατιωτική εμπλοκή όλων των υπολοίπων μελών.

– Στην παρούσα φάση, η σημασία των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μειώνεται, και αυτό θα έχει επιπτώσεις για την Ελλάδα.

– Η οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να κριθεί σε λίγα χρόνια υπέρ της Κίνας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από το να στρατιωτικοποιήσουν αυτή την αντιπαράθεση, όσο ακόμα διαθέτουν στρατιωτικά πλεονεκτήματα.

– Υπάρχουν σκέψεις το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί στον διαχωρισμό μεταξύ αυταρχικών καθεστώτων και δημοκρατιών, ως ομπρέλα των τελευταίων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο εξετάζεται, για να εισέλθουν μη ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για να μπορεί να επιχειρεί το ΝΑΤΟ σε παγκόσμια κλίμακα, όχι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί σε πρόσθετες περιπέτειες, με άγνωστη κατάληξη, χωρίς ταυτόχρονα να επιλύει το πρόβλημα ασφάλειας που έχει, μέσα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Επομένως, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν στρατηγικό στόχο και ο σχεδιασμός των τακτικών βημάτων για την υλοποίησή του, διαμορφώνεται ως προτεραιότητα. Κυρίως, αφού μετά την κρίση του 2020, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πεπεισμένη ότι η άμυνα της χώρας είναι θέμα του ελληνικού λαού. Ο λαός σώζει τον λαό» τόνισε ο Β. Χωραφάς.

«Οι επιλογές, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της παρούσας, ουσιαστικά έχουν μετατρέψει όλη τη χώρα σε μία αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση-στρατόπεδο και μας έχουν προσδέσει με βαριές αλυσίδες στο άρμα τους. Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές έχουν ήδη ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση της χώρας» επισήμανε ο Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος ΠΝ ε.α..

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή και η δυναμική την οποία έχει πάρει, μπορεί να ανακοπεί και να ανατραπεί «με την εφαρμογή των θέσεων του ΚΚΕ για κάθε τομέα της ζωής του λαού» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται πλήρης αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες των ΝΑΤΟ – ΕΕ».

«Το πρώτο ‘τρυγόνι’ του ΝΑΤΟικού ‘σμπάρου’, είναι ο ρόλος του και οι συνολικότερες πολιτικές επιλογές και ενέργειες γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ένα άλλο ‘τρυγόνι’ που στοχεύει το ΝΑΤΟ, είναι οι εξοπλισμοί με τους οποίους θα κληθούν να πολεμήσουν τα παιδιά του λαού για την υπεράσπιση των συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Τα πράγματα είναι καθαρά: Οι εξοπλισμοί της χώρας καλύπτουν ΝΑΤΟικές ανάγκες» τόνισε. «Εννοείται όμως, πως οι εξοπλισμοί αυτοί έχουν σχέση με τα συμφέροντα της εδώ αστικής – άρχουσας τάξης και των πολιτικών τους εκφραστών, ως υλοποιητές των στρατηγικών συμφερόντων όλων» πρόσθεσε.

«Σήμερα ο λαός μας, ιδιαίτερα το μόνιμο και έφεδρο προσωπικό των ΕΔ καλούνται να συναισθανθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την πατρίδα και τον ίδιο τον λαό αυτή η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και να απορρίψουν οριστικά και αμετάκλητα τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι η εμπλοκή στα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, αποτελούν ‘ασπίδα’ για τη χώρα και ‘εγγύηση’ ειρήνης» ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του και τόνισε καταλήγοντας:

«Η έξοδος από το ΝΑΤΟ και τα πολεμικά του σχέδια, με ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των αμερικανικών βάσεων, είναι σταθερά ψηλά στην ιεράρχηση των επιδιώξεών μας στον δρόμο για τον ‘σοσιαλισμό και όχι τη βαρβαρότητα’».

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, επ’ ουδενί προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν εξασφαλίζει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Επιβάλλεται να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Η γιγάντωση του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, που σπέρνει φτώχεια και πόλεμο, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής» τόνισε ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. ΜΒΑ, Msc.

«Ο σκοπός ίδρυσης του ΝΑΤΟ απεικονίζεται πληρέστερα στις τότε τοποθετήσεις αστών πολιτικών, που μιλούσαν για συμμαχία προορισμένη να ανακόψει την εξάπλωση του κομμουνισμού. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ αποτέλεσε μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που σκόπευε να προωθήσει τα συμφέροντά τους σε όλο τον κόσμο, δίχως να εξαλείφει τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών του» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Κώστας Σκολαρίκος , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του τμήματος Ιστορίας.

Επισήμανε επίσης, ότι η συνύπαρξη Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ «δεν απέτρεψε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπως και σήμερα δεν εμποδίζει τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο».

Αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του ΝΑΤΟ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όπως αναφέρει ένα σύνθημα, η ιστορική διαδρομή του ΝΑΤΟ είναι συνδεδεμένη με χούντες, πολέμους και τρομοκρατία, δηλαδή με όλα τα δεινά που χαρακτηρίζουν την καπιταλιστική εξουσία και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία» και κατέληξε τονίζοντας ότι «γι’ αυτό και η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα